Hlavní obsah

Finanční poradna: Kdy může dostat výpověď žena na mateřské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákoník práce přesně vymezuje situace, kdy zaměstnanec nemůže dostat výpověď. Platí to například pro těhotné ženy či ženy na mateřské. Pokud však zaměstnavatel zkrachuje, dané ustanovení zákoníku práce neplatí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Na redakci Práva se obrátila čtenářka, která v současné době čerpá mateřskou dovolenou a chce se brzy vrátit do práce. Ovšem zaměstnavatel zkrachoval a zaměstnance propouští.

„Dozvěděla jsem se, že můj zaměstnavatel zkrachoval a propouští zaměstnance. Kolegům už výpověď od zaměstnavatele přišla. Jsem na mateřské dovolené a za několik měsíců bych měla nastoupit na své pracoviště, kde mám sjednanou platnou pracovní smlouvu na dobu neurčitou,” uvedla žena.

„Vím, že ženy na mateřské dovolené mají ochranu v tom, že jim výpověď nemůže být dána. Jak je to v mém případě, nemusím se jí na mateřské obávat?” zeptala se.

Právník: Výpověď dostat můžete

Čtenářčiným dotazem se zabýval právník Jan Dubenský, který upozornil na to, že ustanovení § 53 zákoníku práce vymezuje skutečnosti, kdy platí zákaz výpovědi, kterou dává zaměstnavatel svému zaměstnanci. Je v něm mimo jiné stanoveno i to, že v tzv. ochranné době se zakazuje zaměstnavateli dát zaměstnankyni výpověď, je-li těhotná nebo když čerpá mateřskou dovolenou.

„Tato ochrana se však nevztahuje, jak výslovně uvádí ustanovení § 54 téhož zákona, na výpověď danou zaměstnanci pro organizační změny, například z důvodu rušení zaměstnavatele,” uvedl Dubenský.

Zaměstnankyně tak podle Dubenského může dostat výpověď, ale současně má nárok podle délky trvání jejího pracovního poměru na vyplacení odstupného v rozsahu až trojnásobku průměrného výdělku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám