Hlavní obsah

Každý druhý český pár si společně střádá, nejčastěji na dovolenou

Novinky, bab

Většina Čechů žije v současné době ve vztahu. Téměř polovina českých párů má společný účet a také si společně spoří. Úspory pak nejčastěji plánují utratit za dovolenou, ale i rekonstrukci svého bydlení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Průzkum Poštovní spořitelny mezi 1426 respondenty z celé České republiky ukázal, že valná většina Čechů spoří - ať už sami či společně se svým partnerem.

„Fenomén spoření v páru, který nám průzkum ukázal, je přinejmenším zajímavý. To, že si velká část Čechů spoří dokonce i společně se svými partnery, potvrzuje, že jsme cílevědomí a našetřit si umíme. Horší je to ale v případě finančních rezerv. Nejnovější data nám ukázala, že finanční rezervu alespoň ve výši čtvrtletního příjmu má jen polovina Čechů. Celá čtvrtina naopak nemá úspory žádné,“ komentoval výsledky průzkumu ředitel Poštovní spořitelny Přemysl Hanzelka.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jak spoří české páry

Peníze na společnou dovolenou si stranou odkládají dvě pětiny párů. Dalších 37 procent šetří na rekonstrukci bydlení a třetina spoří svým dětem. Vlastní automobil by si z úspor chtěla pořídit čtvrtina párů a každý šestý dotázaný šetří na vlastní bydlení.

Zatímco ve využívání svých úspor mají české páry z pohledu finančníků ještě mezery, k půjčkám přistupují obezřetně. Pouze dva ze sta párů by si byly ochotny půjčit na dovolenou, shodný počet by se zadlužil kvůli nákupu vánočních dárků.

Anketa

Spoříte společně s partnerem či partnerkou?
Spořím si pouze sám/sama.
33,5 %
Spořím si sám/sama i společně s partnerem/partnerkou.
33 %
Spořím pouze s partnerem/partnerkou.
24,5 %
Nespořím vůbec.
9 %
Celkem hlasovalo 200 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Chcete ušetřit? Zbavte se zlozvyků

Řada lidí si po Novém roce dala předsevzetí, co by chtěli zlepšit nebo čeho se vyvarovat. Mezi nejčastější patří přestat kouřit, omezit spotřebu alkoholu,...

Výběr článků

Načítám