Hlavní obsah

Hypotéky jsou po měsíci opět dražší, odráží se to i na poklesu zájmu

Průměrná úroková sazba hypoték roste s drobnými výkyvy už více než rok. V únoru se dostala na hodnotu 2,36 procenta. Zdražování hypoték se odrazilo i na poklesu zájmu klientů. Objemy i počty hypoték v únoru jak meziměsíčně, tak meziročně klesly.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

Článek

Vyplývá to z údajů ukazatele Fincentrum Hypoindex, který od roku 2003 sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

V únoru si klienti sjednali celkem 7446 hypotečních úvěrů. Oproti předchozímu měsíci jich bylo o 337 méně, v meziročním srovnání se jednalo o pokles 1967 smluv (v únoru 2017 bylo uzavřeno celkem 9413 hypoték).

„Únorové zvýšení základních sazeb ČNB promítaly banky do hypotečních úvěrů prakticky okamžitě, opět však nikterak drastickým způsobem. Navíc z dnešního pohledu není již ani zřejmé, zda ČNB bude chtít zvyšovat sazby tak rychle, jak napovídaly úvodní signály. Růst sazeb hypotečních úvěrů by tak nadále měl být spíše pozvolný a pravděpodobně bude prokládaný i obvyklými akčními nabídkami,” uvedl Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.

Průměrná výše hypotéky roste

V únoru si lidé sjednali hypotéky za 15,96 miliardy korun, což je o zhruba půl miliardy korun méně než v lednu. Ve srovnání s únorem loňského roku se jedná o pokles ve výši tři miliardy korun (v únoru 2017 byl objem uzavřených hypoték 18,95 miliard korun).

Roste i průměrná výše hypotéky. V únoru se vyšplhala na částku 2 143 371 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám