Hlavní obsah

Češi se naučili investovat do bydlení

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Investovat do bydlení se pro Čechy stalo téměř národním sportem. Zatímco v minulosti převažovali mezi investory do bytů v Praze cizinci, dnes jsou to stále častěji Češi. Napomohl tomu především růst ekonomiky, nízká nezaměstnanost a levné hypotéky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Díky vzkvétající ekonomice vzrostl také podíl bytů, které si zákazníci kupují jako investiční, ať již s plánem výhodněji než v bance uložit vydělané peníze, nebo je dokonce rozmnožit formou pronájmu zakoupené nemovitosti.

Vyplývá to z pravidelného průzkumu mezi zákazníky, který zrealizovala developerská společnost Central Group.

Projekty šité na míru

Čeští investoři přitom preferují menší byty. Zájem je hlavně o 1+kk a 2+kk, které ideálně slouží jako startovací bydlení a také se nejlépe pronajímají.

„Častou motivací u rodin je snaha investovat volné prostředky do bytu, který bude v budoucnu, jakmile děti dorostou, sloužit k jejich bydlení,“ vysvětluje Michaela Tomášková ze společnosti Central Group.

Investoři, kteří tímto způsobem pořizují jen jednotlivé byty, zároveň volí hlavně lokality, v nichž sami bydlí. Chtějí totiž v budoucnu mít své děti nablízku. Tento typ investorů v 90 procentech neuvažuje o krátkodobém pronájmu turistům, naopak pokud vůbec chtějí byt pronajmout, pak hledají dlouhodobého spolehlivého nájemníka, tak aby se správou nájmu měli co nejméně práce.

Investoři, kteří se pronajímání bytů věnují profesionálně a kupují obvykle celé bloky bytů, dávají přednost projektům, které jsou pro investiční bydlení přímo uzpůsobeny.

Výnos vyšší než v bance

Z lokalit je největší zájem o prstenec kolem centra Prahy, který preferují mladí lidé. Ti jsou totiž nejčastějšími nájemníky investičních bytů. Investoři proto volí často čtvrti, jako je Žižkov, Holešovice, Dejvice, Vršovice, Karlín a Libeň.

Jiný typ investice představují pronájmy typu Airbnb. Tento typ krátkodobého pronajímání turistům se totiž vyplatí jen v samém centru Prahy. Svědčí o tom i počet bytů, které jsou v systémech krátkodobého nájmu Airbnb registrovány. Jde jen o jedno až dvě procenta z celkového pražského bytového fondu.

Hrubý výnos z pronájmu nově postaveného bytu se sice v posledních letech snižuje, stále ale dosahuje v průměru 4,4 procenta. Podle analýzy společnosti KPMG je tak stále vyšší než v okolních metropolích.

„Hrubá výnosnost nájemného u nových bytů v Praze se přibližuje západním metropolím. U aktuálně uzavíraných smluv činí 4,4 procenta a investiční byt se z nájemného zaplatí za 22 let,“ vysvětluje Pavel Kliment z KPMG.

„Při současných, maximálně jednoprocentních sazbách na spořicích účtech a dvouprocentní inflaci se tak investice do bydlení stále vyplatí,“ připomíná Tomášková. Navíc je podle ní třeba si uvědomit, že peníze investované do bydlení se zhodnocují nejen samotným nájmem, ale jejich hodnota roste také s tím, jak se zvyšují ceny nemovitostí.

Spekulace na růst cen se vyplatí

Stále se ještě vyplatí nákup bytů v době zahájení výstavby projektu, kdy developeři obvykle nastaví nižší ceny. Takový investor si jen počká na dokončení, kdy už se obvykle byty prodávají dráž. Svědčí o tom inzeráty realitních kanceláří na oknech čerstvě dokončených developerských projektů.

Například byty v žižkovské Residenci Garden Towers šly do prodeje v době zahájení výstavby v září roku 2014 s průměrnou cenou 57 800 korun/m2. O dva roky později v době kolaudace se ceny zbývajících deset procent bytů pohybovaly na úrovni kolem 71 600 korun, tedy o 23 procent výše než v době zahájení prodeje.

„V podstatě každý, kdo od nás koupil byt v průběhu výstavby, na něm vydělal. A s postupným zabydlováním projektu cena bytů ještě dále poroste,“ prohlásil v den kolaudace šéf firmy Central Group Dušan Kunovský.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám