Hlavní obsah

Než se pustíte do investování, zjistěte, jaký jste typ investora

Novinky, bab

Konzervativní bankovní produkty v současné době žádné výrazné zhodnocení klientům nepřinášejí. Pokud uvažujete o jiné alternativě, jak své volné peníze nechat aspoň trochu vydělávat, můžete zkusit investování. Ovšem, než se do něho pustíte, je dobré si odpovědět na několik základních otázek. Odpovědi na ně vám pak pomohou zjistit, jaký typ investora jste.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Nejdříve je třeba poznat sám sebe a podle toho zvolit tu správnou investici, a to především z hlediska výnosu a rizika. A podle toho, jaké riziko jste ochotni podstoupit, budete spadat do některé z definovaných skupin investorů - například defenzivní, konzervativní, balancovaný, dynamický či agresivní,” uvedl pro Novinky Michal Teubner z Komerční banky.

Abyste zjistili, do jaké skupiny investorů patříte, je vhodné navštívit pobočku banky či prodejní místo investiční společnost a pomocí investičního dotazníku zjistit, jaký investor jste. „To znamená, že odpovíte na několik málo otázek a hned budete vědět, jak vnímáte riziko, jaké fondy pro vás připadají v úvahu a jakým se raději vyhnout. Je ale potřeba odpovídat pravdivě,” doporučil Teubner.

Měli byste mít například jasno v tom, na jak dlouho jste ochotni postrádat svou investici, jak se srovnáte s tím, když vaše investice bude ztrácet na hodnotě, zda budete investovat pravidelně či jednorázově apod.

Podle odpovědí a vašeho postoje k investování, riziku i zhodnocování peněz se můžete zařadit do jedné z definovaných skupin investorů.

Defenzivní investor

Jedná se o typ investora, pro kterého je zásadní a základní prioritou ochrana jeho investice. Požaduje od ní, aby v čase mírně překonávala inflaci, aby však rozhodně meziročně neklesala.

Své peníze většinou investuje do nástrojů peněžního trhu či dluhopisů.

Konzervativní investor

Investor, jehož cílem je především ochrana vložených peněz, v omezené míře ale zároveň toleruje investice do rizikovějších instrumentů při garanci investovaných peněz. Od své investice požaduje zvyšování reálné hodnoty bez významných výkyvů a pravidelné výnosy.

Odpovídající portfolio by podle něho mělo překonat inflaci o jedno až dvě procenta ročně a zpravidla meziročně neklesnout o víc než pět procent.

Převážnou většinu peněz investuje do dluhopisů, menší část i do nástrojů peněžního trhu a akcií.

Balancovaný investor

Do této skupiny se zařadí investoři, jejichž cílem je zvyšování reálné hodnoty portfolia při zajištění pravidelných výnosů. Jejich preferencí je portfolio složené jak z méně rizikových instrumentů, tak rizikovějších instrumentů s omezenou výší rizika.

Optimální portfolio by v delším horizontu mělo překonávat inflaci o dvě až tři procenta ročně a zpravidla meziročně neklesnout o více než 15 procent.

Portfolio by měly tvořit hlavně dluhopisy, akcie, ale i nástroje peněžního trhu či alternativní investice.

Dynamický investor

Investor, který nemá zábrany podstoupit vyšší míru rizika, přičemž podíl rizikových investic se pohybuje kolem 40 procent. Je ochoten investovat na delší dobu a požaduje, aby minimálně pětina jeho portfolia byla likvidní. Investuje hlavně do akcií.

Agresivní investor

V dlouhodobém horizontu za použití rizikových instrumentů chce dosáhnout maximální zisk, což je hlavní cíl agresivního investora. Zároveň je ochoten smířit se s případnou ztrátou.

Od odpovídajícího portfolia, které tvoří především akcie, požaduje, aby překonalo inflaci o čtyři procenta a více ročně a je srozuměn s možností meziročního poklesu hodnoty portfolia i o více než 30 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám