Hlavní obsah

Většina lidí by dražší hypotéky zvládla, tvrdí banky

Právo, Jindřich Ginter

Většina lidí, kteří si vzali levné hypotéky, případné postupné zdražování splátek zvládne. Hypotéky si přitom vzali mnohdy na celé pořizovací náklady bytů a rodinných domů. Zdražení se jeví jako neodvratné, připouštějí banky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Podle nich má nicméně mnoho klientů i desetileté fixace, což jim umožní včas reagovat na rostoucí cenu peněz na mezibankovním trhu, a s předstihem tak korigovat jejich domácí rozpočet.

„Jak začne ČNB zvyšovat sazby, porostou také sazby z úvěru. Tedy v delším horizontu očekáváme růst sazeb,“ sdělila Právu mluvčí České spořitelny (ČS) Kristýna Havligerová.

Jak zjistilo Právo, některé velké banky začínají být nenápadně, navzdory silné konkurenci, přece jenom konzervativnější a své či externí prodejce hypoték interně brzdí.

Posuzujeme schopnost klienta splácet i v průběhu hypotéky
Kristýna Havligerová, mluvčí České spořitelny

Jakmile má žadatel o hypotéku úroveň schopnosti splácet (takzvanou bonitu) na hraně, například v důsledku povinnosti platit alimenty, kalkulačkové systémy klienta schvalovacím procesem banky nepustí. Ten se pak musí uchýlit k jiné, benevolentnější bance.

Banky se však dušují, že finanční kondici klientů posuzují pečlivě a průběžně. Konkurují si prý jen výší nákladů. Prostor mají třeba u odměn prodejcům, neboť provize za sjednání hypotéky se běžně pohybuje kolem třiceti až šedesáti tisíc za nového klienta, plus k tomu provize za pojistky schopnosti splácet či provize z dané nemovitosti.

„Všichni naši klienti procházejí credit scoringem, kdy posuzujeme jejich schopnost úvěr splácet nejen na začátku, ale i v průběhu trvání hypotéky, tj. klienti by neměli mít problém případně zvýšené splátky zvládnout. Důležitý je také fakt, že naši klienti ve větší míře poptávají delší fixace úrokové sazby, které jim současné nízké sazby a tím i nízké splátky zajistí na více let dopředu, například na pět, osm či deset let,“ konstatovala Havligerová z ČS.

Podle ní tak mohou klienti lépe řídit a plánovat rozpočet domácnosti. „Zmíněná rizika zvýšení splátky se jich tak mnoho let nedotknou,“ míní Havligerová.

Centrum vzhůru, satelit může padat

U některých klientů je však jejich finanční lano až příliš napnuté a k prasknutí stačí málo. Jde i o to, že podle realitních odborníků lze očekávat ještě větší diferenciaci v cenách nemovitostí podle lokality.

V centrech se budou ceny šplhat nahoru. Na okrajích nebo v obcích daleko od doktorů, obchodů a dalších služeb tomu může být naopak, což je pro lidi s hypotékou ohrožující.

Nejde o plošné ceny v krajích, ale o tržní, skutečné prodejní ceny silně ovlivněné nejen stavem nemovitosti, ale i dopravní obslužností a občanskou vybaveností. Stačí se delší dobu dívat třeba kolem východu Prahy, jak některé nové projekty zůstávají neprodané navzdory velké propagaci realitních kanceláří.

Najdou se i na území hlavního města, například jako jeden už dva roky postavený bytový dům v Komořanech, ve směru na Zbraslav. Pořád se nabízí a pořád je prázdný.

Velké domy se prodávají hůř

Při detailním pohledu mnozí realitní investoři předpokládají stagnaci a v některých okrajových oblastech i pokles cen, zejména satelitní výstavby. Hůře se už dnes prodávají i větší, výrazně dražší domy, byť jsou v žádaných lokalitách.

„Velké domy se až na výjimky neprodávají tak dobře, jak si někdo možná myslí. Takový prodej trvá,“ potvrdil Právu šéf poradenské společnosti Partners Petr Borkovec.

Například ve městečkách do 30 kilometrů jihozápadně od Prahy, kolem Berounky, chata s pěkným stavebním pozemkem za 2,5 miliónu i více je, jak lze vysledovat na serveru Sreality.cz, prodána klidně do měsíce od zveřejnění nabídky.

Ale už rodinný dům v totožné lokalitě v obyčejných standardech vybavení se prodává i přes rok a prodávající musejí mnohdy jít s cenou dolů, byť to se na inzertních serverech už nepromítne.

Anketa

Dokázali byste splácet dražší hypotéku?
Ano.
10,8 %
Ne.
44,8 %
Nemám hypotéku.
44,4 %
Celkem hlasovalo 2456 čtenářů.

Reklama

Související články

Jak financovat dům bez cihel

O dřevostavby či montované domy je mezi lidmi zájem, v posledních letech dokonce roste. Tento typ bydlení má nespornou výhodu, oproti klasickým zděným domům je...

Výběr článků

Načítám