Hlavní obsah

Češi mají doma rádi teplo i za cenu vyšších nákladů za vytápění

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Naprostá většina Čechů se během zimních měsíců doma cítí pohodlně při teplotě kolem 23 °C. Když je venku zima, doma chtějí mít teplo bez ohledu na to, kolik za vytápění domu či bytu zaplatí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Tři pětiny lidí totiž rodinnou pohodu upřednostňují před náklady na vytápění domácnosti a více než pětina oslovených říká, že pokud mají doma pohodlí, náklady je neznepokojují.

Další dva z pěti respondentů už ale dávají přednost účtům za vytápění, ale zároveň jsou připraveni brát ohled na pohodu v domácnosti. Pouze tři procenta Čechů z více než osmi set domácností oslovených v průzkumu společnosti Honeywell uvedla, že nemohou brát ohled na rodinnou pohodu, protože jejich účty jsou příliš vysoké.

Lidé jsou s teplotou doma spokojeni

Češi jsou obecně spokojeni s teplotou, kterou mají ve svém domově, ovšem 12 procent lidí prohlašuje, že má doma příliš chladno.

Nejčastěji pak ve svých domácnostech udržují teplotu mezi 21 °C až 23 °C – přiznalo se k tomu sedm z deseti Čechů. Každá osmá domácnost je však během zimy vytopena na více než 24 stupňů. Na druhou stranu v každé šesté domácnosti lidé udržují teplotu mezi 18 °C až 20 °C.

Teplo v bytě je i příčinou hádek

I když se lidé žijící spolu v jedné domácnosti obvykle na ideální teplotě dokážou dohodnout, v jedné pětině domácností je to však příčinou častých hádek a sporů.

Lidé se dokonce kvůli tomu, jestli je v bytě příliš teplo nebo příliš velká zima, hádají podstatně častěji než o to, jaký pořad budou sledovat v televizi či kdo umyje špinavé nádobí.

Pětina domácností má vysoké účty 

Když dojde na placení nákladů za vytápění, pětina majitelů domů či bytů je přesvědčena, že platí příliš mnoho a účty za vytápění je dokonce znepokojují.

Z průzkumu také vyplynulo, že pětina českých domácností, které platí zálohy za teplo na základě odhadované spotřeby, končí většinou s nedoplatkem kvůli vyšším nákladům za vytápění v zimě.

Více než třetina vlastníků domů či bytů uvedla, že navzdory výdajům není schopna regulovat teplotu v každé místnosti zvlášť. Mezi nejčastější příčiny plýtvání patří neudržování stálé teploty v domácnosti a vytápění částí domu, které se nepoužívají.

Devět procent lidí si už dokonce muselo někdy půjčit peníze, aby zaplatilo účty za vytápění. Tři z deseti oslovených navíc ani nedělají nic pro to, aby snížili účet za vytápění.

Anketa

Řekli byste, že váš účet za vytápění v topné sezóně je:
Velmi nízký
3,9 %
Nízký
6,6 %
Průměrný (takový, jaký by měl být)
27,7 %
Vysoký
54 %
Velmi vysoký
7,8 %
Celkem hlasovalo 1009 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám