Hlavní obsah

Zlozvyky přijdou Čechy i na tisíce korun měsíčně

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Kouření, konzumace alkoholu či sladkostí patří mezi zlozvyky mnoha Čechů. Nejenže si ničí zdraví, navíc je to měsíc co měsíc stojí i hodně peněz. Lidem, kteří kouří, způsobí nákup cigaret za měsíc doslova vítr v peněžence.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Průměrný český kuřák totiž vykouří podle statistik 13 cigaret denně. Při ceně krabičky o dvaceti kusech kolem stokoruny, jej tento zlozvyk přijde měsíčně na téměř dva tisíce korun. Pokud kouří levnější cigarety, stojí Čechy jejich nákup měsíčně v průměru 1300 korun. Za alkohol pak utratí Češi v průměru 600 korun měsíčně a sladkosti je přijdou zhruba na 400.

Potvrzuje to i nejnovější průzkum agentury Ipsos pro společnost Profi Credit, který proběhl v České republice a třech okolních státech – na Slovensku, v Polsku a v Bulharsku.

Dvě pětiny Čechů holdují alkoholu několikrát týdně
Dana Hakavcová, Profi Credit

Téměř dvě třetiny Čechů pijí alkoholické nápoje alespoň jednou týdně, někteří i častěji. „Skoro dvě pětiny Čechů holdují alkoholu několikrát týdně,“ doplnila Dana Hakavcová z Profi Credit.

Nejvíce ale pijí Bulhaři – ke konzumaci alkoholu minimálně jednou týdně se přiznaly čtyři pětiny z nich. Podle toho vypadá i průměrná útrata – Češi měsíčně za alkohol vydají téměř 600 korun, Bulhaři o stovku více.

Zatímco Češi popíjejí častěji v hospodě – alespoň jednou týdně do ní zavítá každý šestý oslovený, Bulhaři spíše konzumují alkohol doma s rodinou či přáteli.

Kolik lidé utratí za zlozvyky (v průměru měsíčně v Kč)
ZeměAlkoholCigaretySladkosti
Česká republika5901274405
Slovensko5131242621
Polsko6201107594
Bulharsko7021323783
Zdroj: Průzkum Ipsos

Bulhaři jsou na sladkosti

Sladkosti si ale Češi dopřávají častěji než pivo, víno či jiný druh alkoholu, devět z deseti lidí se přiznalo, že si život osladí minimálně jednou do týdne, třetina i několikrát denně. Podobně jsou na tom Slováci i Poláci. Prim opět hrají Bulhaři, 95 procent z nich si aspoň jednou týdně zobne něčeho sladkého, přičemž polovina tak činí i několikrát denně.

Za sladké pak Češi v průměru utratí 400 korun měsíčně, nejméně ze všech sledovaných národů. K nejvyšší útratě za sladkosti se přiznali Bulhaři, v průměru dvakrát tolik než Češi.

Průměrný český kuřák podle průzkumu vykouří 13 cigaret denně, slovenský pak 11 a polský 12. Nejvíce opět každý den vykouří Bulhaři, v průměru 14 cigaret.

Lidé se kvůli zlozvykům i zadluží

I přesto, že cigarety, alkohol i sladkosti tzv. lezou do peněz, mnozí lidé se jich odmítají vzdát. A to i za cenu, že jim před výplatou peníze dojdou. Společnosti poskytující nebankovní půjčky pravidelně v tomto období sledují nárůst žádostí o půjčky, o čemž svědčí i řada kuriózních půjček.

Například polský respondent požádal o půjčku na sladkosti po přepočtu ve výši asi 19 tisíc korun. Bulharský občan si zase půjčil na alkohol po přepočtu téměř 70 tisíc korun.

Anketa

Utrácíte peníze za zlozvyky, které byste mohli oželet?
Ano
67,6 %
Ne
32,4 %
Celkem hlasovalo 2728 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Spotřebou cigaret je Česko čtvrté v EU

Každý Čech včetně dětí a nekuřáků podle statistik ročně vykouří v průměru 2010 cigaret. Ve spotřebě cigaret to Českou republiku staví na čtvrté místo mezi...

Výběr článků

Načítám