Hlavní obsah

Důchodci zchudnou. Valorizace penzí růst cen nepokryje

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přesto, že si důchodci po lednové valorizaci v průměru o pár stovek měsíčně polepšili, většina z nich to ve svých peněženkách prakticky nepocítí. Naopak bude muset letos sáhnout hlouběji do kapsy. Důvodem je očekávaný růst cen, zejména u potravin. A právě ty se na spotřebním koši důchodců podílejí nejvíce - více než čtvrtinou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Zatímco podle ekonomů loni ke zdražování potravin téměř nedocházelo a spotřebitelské ceny za celý rok vzrostly o 0,7 procenta, letos odborníci očekávají průměrný růst cen daleko vyšší. Podle odhadů expertů se inflace vyšplhá na zhruba 2,2 procenta, což potvrzují i lednové údaje Českého statistického úřadu.

Ovšem v případě seniorů bude její hodnota podstatně vyšší, a podle odborníků se výrazně podepíše na snížení životní úrovně důchodců.

Důchodci budou vzhledem ke složení jejich spotřebního koše reálně chudnout
Jiří Cihlář, Next Finance

Výrazně totiž zdraží nejen pohonné hmoty, ale i většina základních potravin. A právě za ně senioři vydávají relativně daleko více peněz než zbytek populace. Proto zdražování potravin nejvíce dopadá právě na penzisty.

„Na vině“ jsou totiž rozdílné váhy položek tvořících složení spotřebního koše, jejichž cenová hladina má zjednodušeně řečeno vliv na výpočet inflace. Tzv. „důchodcovský spotřební koš“ se od standardního spotřebního koše liší především v tom, že důchodci více utrácejí za potraviny, léky či energie.

Například potraviny tak tvoří více než čtvrtinu jejich spotřebního koše, ovšem váha potravin ve standardním spotřebním koši je o víc jak deset procentních bodů nižší.

Zákaz vývozu srazil ceny

„Z pohledu posledních deseti let rostly ceny potravin, které tvoří větší část spotřebního koše důchodců, rychlejším tempem než celková inflace vykazovaná Českým statickým úřadem,“ uvedl pro Právo Jiří Cihlář, analytik finančních trhů společnosti Next Finance.

Podle něho však byly poslední tři roky velmi specifické. Celková inflace během tohoto období spadla pod jedno procento především kvůli levným energiím, které ovlivňovaly nízké ceny ropy. Nijak výrazně nerostly ani ceny potravin.

Jak Cihlář připomněl, zákaz vývozu části potravin do Ruska totiž přispěl k tomu, že byl evropský trh přeplněn některými druhy potravin, což drželo jejich ceny nízko.

„V delším období však počítáme s tím, že ceny potravin znovu porostou mírně vyšším tempem než celková inflace. To může přispět k tomu, že důchodci budou vzhledem ke složení jejich spotřebního koše reálně chudnout,“ dodal Cihlář.

Zdraží i pohonné hmoty

Se zdražením základních potravin se netají ani někteří výrobci.

„Očekáváme, že letos dojde ke zdražení pekařských a cukrářských výrobků. Jejich ceny jsou dlouhodobě podhodnoceny. K růstu vedou nejen zvyšující se mzdové nároky, ale i stále vyšší ceny základních surovin,“ uvedl Tomáš Štanglica ze společnosti Nopek.

„Je pravda, že ceny vstupních komodit trvale rostly. Především se jednalo o ceny mléčných výrobků, cukru, kávy a rostlinných tuků a olejů. I když děláme vše pro to, abychom výrobky zdražovat nemuseli, v zájmu zachování kvality nám v některých případech nic jiného nezbývá,“ doplnil Vratislav Janda ze společnosti Nestlé.

Na zdražení surovin má podle některých výrobců vliv i postupný nárůst cen pohonných hmot. Ke zdražení ropy vedlo omezení těžby, na kterém se členové OPEC dohodli koncem loňského roku. Více než osmiprocentní zdražení ropy tak vede k postupnému navyšování cen benzínu a nafty i v Česku.

Zatímco v lednu roku 2016 řidiči natankovali v průměru za 26,91 korun za litr, v prosinci se ceny pohonných hmot vyšplhaly na 29,57 korun a v lednu 2017 pak na průměrnou hodnotu 30,69 korun za litr. A ceny rostou dál, benzín a nafta mohou podle expertů postupně dále zdražit až o čtyři koruny za litr.

Důchody se zvýšily v průměru o 309 korun

Základní výměra starobního důchodu se na základě nařízení vlády č. 325/2016 Sb., zvýšila od ledna o 110 korun (z 2440 korun na 2550 korun), procentní výměra pak stoupla o 2,2 procenta.

„Průměrný starobní důchod, který v tuzemsku v současnosti dosahuje 11 441 korun, se zvýšil o 309 korun za měsíc. O zvýšení důchodu přitom senioři nemusejí nijak žádat, stát jej provedl automaticky,“ uvedl Tomáš Kunc ze společnosti Senior Safe.

Anketa

Kolik si spoříte na důchod?
Nic
55,5 %
Několik stovek měsíčně
29 %
Několik tisíc měsíčně
15,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7610 čtenářů.

Reklama

Související články

Zvýšené důchody se už vyplácejí

Počínaje lednovou splátkou se zvyšují všechny druhy důchodů vyplácené z českého důchodového pojištění. Zvýšení téměř 3,5 miliónu důchodů provádí Česká správa...

Výběr článků

Načítám