Hlavní obsah

Češi stále příliš neřeší bezpečnost svých dat poskytovaných na internetu

Novinky, bab

Více než dvě třetiny Čechů nemají správně zabezpečen domácí počítač s přístupem na internet. Sedm z deseti lidí neřeší bezpečnostní opatření týkající se mobilních telefonů. Třetina lidí poskytuje svá osobní data na internetu bez jakékoliv kontroly a nezáleží přitom na tom, zda se jedná o soukromé fotografie, videa, údaje o rodině či dokonce o platební kartě.

Foto: Profimedia.cz

Jen každý šestý bankovní klient si aktivně mění heslo do internetového bankovnictví.

Článek

Aktuální informace čerpané z průzkumů České bankovní asociace, Equa banky či Eurobarometru zveřejněné při příležitosti Dne ochrany osobních údajů připadajícího každoročně na 28. ledna ukazují, že Češi jsou v otázce internetové bezpečnosti stále velmi laxní.

Zranitelné internetové bankovnictví

Lidé mají bohužel velké rezervy i v oblasti zabezpečení svých bankovních účtů. Interní data bank ukazují, že stále více klientů řeší své finance prostřednictvím internetového či mobilního bankovnictví, ovšem v dodržování bezpečnostních pravidel mají velké rezervy.

„Za poslední dva roky se počet uživatelů mobilního a internetového bankovnictví Equa bank zdvojnásobil. Zabezpečení bankovních účtů je přitom zcela zásadní, i proto nabádáme klienty, aby se svými hesly nakládali obezřetně, nenaletěli podvodným aplikacím a neposkytovali je jiným osobám,“ upozornil Tomáš Veselý z Equa bank.

Podle průzkum ČSOB si dva ze tří Čechů myslí, že internetové i mobilní bankovnictví je bezpečné. Někteří však pro ochranu svých dat i peněz mnoho nedělají. Například heslo do internetového bankovnictví si aktivně mění jen každý šestý bankovní klient, 44 procent si jej nemění nikdy a dvě pětiny pouze ve chvíli, kdy je k aktualizaci hesla vyzve systém.

Z průzkumu ČSOB také vyplynulo, že každý zhruba šestý klient své heslo do internetového bankovnictví používá i pro přístup do jiných aplikací a 13 procent lidí do něho přistupuje tak, že si příslušnou stránku najde v prohlížeči. Více než čtvrtina Čechů si nikdy nemění limity pro transakce a více než dvě pětiny si je nastavily pouze jednou.

„Existují i oblasti, ve kterých si vedeme poměrně dobře. Například e-mail s žádostí o vyplnění citlivých údajů, jako jsou PIN nebo číslo karty, by rovnou smazaly dvě třetiny dotázaných. Data by bez problémů vyplnilo jen necelé procento,“ dodal Tomáš Kořínek z ČSOB.

Anketa

Měníte si heslo v internetovém bankovnictví?
Ano, celkem často.
18,2 %
Ano, ale jen když mě vyzve systém.
53 %
Ne, nikdy.
28,8 %
Celkem hlasovalo 351 čtenářů.

Reklama

Související články

Stále více lidí nakupuje přes internet

Obliba nákupů na internetu v Česku stále roste. Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) nakoupilo v roce 2015 přes internet alespoň jednou 45 procent...

Výběr článků

Načítám