Hlavní obsah

Pojistit si odpovědnost za újmu se rozhodně vyplatí

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý člověk je odpovědný za své chování a jednání. Proto způsobíte-li někomu škodu, měli byste za její následky být i zodpovědní. Pojišťovny v současné době nabízejí možnost sjednat si pojištění odpovědnosti za způsobenou újmu.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Ve spolupráci se spotřebitelskou organizací dTest přinášíme přehled forem této pojistky i tipy, co při jejím výběru zvážit i kdy ji můžete vypovědět.

Pojištění kryje škody v běžném životě

Pojištění odpovědnosti za škodu, kterému se lidově přezdívá „pojistka na blbost“ kryje škody, které způsobíte buď vy, nebo třeba vaše děti či domácí mazlíčci. Například prasklá hadička přívodu vody k pračce vytopí sousedy, vaše dítě rozbije míčem cizí okno či váš pes skočí na souseda a zašpiní mu kabát.

Většinou je na nás samotných, jestli si pojištění odpovědnosti sjednáme. Jsou ale i pojištění odpovědnosti, která se musí sjednávat povinně ze zákona. Například řidiči nesmí vyjet na silnici bez povinného ručení, tedy pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Na druhou stranu nehoda na jízdním kole nebo na lyžích může také způsobit vysokou újmu, ale pojištěni na ni být nemusíte.

„Nejčastější formou této pojistky je pojištění odpovědnosti za škodu v běžném občanském životě. Doplňkem může být pojištění škody, kterou způsobíme zaměstnavateli. To je vhodné, pokud má zaměstnanec hmotnou odpovědnost za svěřené věci nebo za pokladní zůstatek,“ uvedl Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Zvažte rizika

„Každá smlouva rozdílně vymezuje rozsah své působnosti i situace, kde se neuplatní. Při výběru pojistky je třeba především zvážit, jaké riziko je pro nás důležité a čeho se obáváme,” upozornil Zelený.

Pojistky se obvykle prodávají ve standardizovaných balíčcích, v nichž jsou stanovena jednotlivá rizika a pojistné částky. Flexibilní či málo častá rizika se samozřejmě připlácejí.

Způsobíte-li škodu a budete požadovat pojistné plnění, je vaší povinností spolupracovat na vyšetřování pojistné události.V případě, že nebudete spokojeni s průběhem likvidace pojistné události nebo s částkou, kterou nakonec pojišťovna vyplatí, můžete do tří měsíců od oznámení vzniku pojistné události smlouvu vypovědět.

„Po pojistné události můžeme počítat s výpovědí smlouvy i z druhé strany. Bude-li k tomu mít pojišťovna smluvní či zákonný důvod, ráda nám pojistku zdraží, protože musela platit,“ upozornil Zelený.

Pojištění právní ochrany

Trochu jiným typem je pojištění právní ochrany. To člověka neochrání ani tak v případech, kdy něco způsobí, ale spíše v situacích, kdy se viník kroutí a bez soudního příkazu nechce nic zaplatit nebo vinu neprávem hází na vás.

Například při vyšetřování dopravní nehody se leckdy z poškozeného stává viník a naopak. Ne každý si ale může dovolit zaplatit nejlepšího advokáta, který pomůže domoci se práv v případném soudním sporu.

Z pojištění právní odpovědnosti pojišťovna platí své nebo externí právníky, znalecké posudky a zmírňuje riziko vznikajících nákladů tím, že hradí poplatky a náklady řízení. Opět platí, že i v právní ochraně lze pojistit nejrůznější rizika a podle nich se vybírá patřičný produkt.

Reklama

Související články

Úrazů i škod způsobených cyklisty přibývá

Začínající hlavní cyklistická sezóna s sebou přináší zvýšený počet úrazů na kolech. Některé pojišťovny registrují zhruba 15procentní nárůst. Výjimkou nejsou...

Výběr článků

Načítám