Hlavní obsah

Čeští podnikatelé podceňují pojištění odpovědnosti, může to pro ně být i likvidační

Právo, svj

Zatímco živelní škody si pojistí tři ze čtyř českých podnikatelů, rizika spojená s odpovědností za způsobené škody a s přerušením provozu při neočekávané události mnozí dost podceňují. Pojištění odpovědnosti má totiž sjednáno jen zhruba každý druhý, a přerušení provozu pak necelá polovina procenta z nich.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Navíc z těch podnikatelů, kteří mají odpovědnost sjednanou, se třetina pojistila pouze na jeden milión korun. Vyplývá to z nedávného průzkumu pojišťovny Kooperativa mezi zhruba 5400 malými a středními podnikateli.

„Mnoho podnikatelů má pojištění stejné jako před 15 lety, byť jejich byznys i majetky se zcela změnily,“ poznamenal mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Odpovědnost alespoň ve výši 10 miliónů

Současně se ovšem mění i legislativa. Přestože je nový občanský zákoník v platnosti již téměř dva roky, oblast týkající se odpovědnosti stále mnoho podnikatelů podceňuje také podle mluvčí České podnikatelské pojišťovny Renaty Čapkové.

Průměrná i maximální výše odškodnění strmě stoupá, a to nejen u škod na majetku, ale především u újmy na zdraví. Mnoho klientů tyto skutečnosti podceňuje a sjednávají si limity v rozmezí 1 až 5 miliónů korun, což je však mnohdy nedostatečné. I pro ty nejmenší firmy doporučujeme limit minimálně ve výši 10 miliónů, ale v závislosti na vykonávané činnosti to může být i mnohonásobně více,“ uvedla Čapková.

Případná škoda, kterou podnikatel může jiné osobě či firmě způsobit, totiž může být pro něj v některých případech i likvidační. Stejně tak vynucené přerušení provozu, neboť i v takovém případě musí dál hradit stálé poplatky za energie, případně platit leasingy apod.

Tříměsíční výpadek stál truhláře 650 tisíc

Přerušení provozu má však podle průzkumu Kooperativy pojištěno pouze necelé půlprocento z oslovených podnikatelů.

„Nedávno jsme řešili požár lakovny v truhlářské výrobě. V pronajaté budově byly poškozeny zásoby a movité věci, navíc i střecha. Stroje na leasing a budova byly pojištěné, vlastní stroje majitele nikoliv,“ poukázal na jeden z případů podcenění rizik Káňa.

„Bohužel pojištěny nebyly zásoby materiálu ani přerušení provozu. Škoda na budově byla vyplacena, avšak z důvodu nedostatečně nastavené pojistné smlouvy klient přišel o zhruba 1,4 miliónu Kč za zásoby a stroje. Následně o dalších 650 tisíc Kč přišel v důsledku tříměsíčního přerušení provozu, než se mu podařilo obnovit výrobu v jiném pronajatém objektu,“ dodal.

Podnikatelé by si podle expertů měli přizpůsobovat pojistky aktuálním potřebám firmy. „Tímto krokem se do budoucna předejde mnoha nepříjemným situacím,“ doplnil ředitel úseku pojištění majetku a odpovědnosti Kooperativy Radek Starosta.

Anketa

Máte zřízeno pojištění odpovědnosti?
Ano
67,6 %
Ne
32,4 %
Celkem hlasovalo 142 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám