Hlavní obsah

Češi se za pokuty nestydí, muži se jimi dokonce chlubí

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokuty za prohřešky na silnici či penále za opožděné platby v Česku zdomácněly. Jen v letošním roce je musel zaplatit každý třetí Čech. Více jak polovina „hříšníků” se za ně ale nestydí a tři pětiny se jimi dokonce chlubí. Mnohem častěji tak činí muži.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Letos jsem zaplatil už dvě pokuty za rychlou jízdu. A nejsem rozhodně sám. Když jsem o tom vykládal u nás chlapům v hospodě, zjistil jsem, že moje dvě pokuty jsou nic proti tomu, co říkali ostatní,” svěřil se se svou zkušeností čtyřicetiletý Pavel z Říčan u Prahy.

Jeho slova potvrzují i poslední výsledky průzkumu společnosti Profi Credit. Z nich vyplývá, že každý druhý Čech si ze svých prohřešků nic nedělá a tři z pěti lidí se jimi svému okolí ještě rádi pochlubí. U mužů je toto číslo ještě vyšší. Dvě třetiny mužů si historku o udělení pokuty nenechají pro sebe a baví jí své okolí.

Žebříček pokut a penále je pestrý

Nejčastějším prohřeškem, za který musí lidé zaplatit, jsou zpožděné platby například za nájem nebo telefon. Ty představují celou jednu třetinu z udílených sankcí a pokut.

Víc jak pětinu tvoří pokuty za špatné parkování, další pětinu pak pokuty za porušení pravidel silničního provozu. Čtvrtým nejčastějším důvodem pro penále je zpožděná splátka půjčky.

„Z průzkumu také vyplynulo, že muži jsou přeborníky v placení pokut za rychlost, ženy zase poměrně často zapomínají uhradit různé faktury, což souvisí zřejmě s tím, že právě ony se většinou starají o chod domácnosti,“ uvedla Dana Hakavcová z Profi Credit.

Nejméně se nás naopak týkají pokuty za narušování veřejného pořádku, jízdu načerno či pozdní placení daní.

Výchovný účinek pokut roste s jejich výší

Čím vyšší pokuta či sankce za prohřešek hrozí, tím větší pozor si lidé dávají. Například pokuta ve výši 300 korun odradí jen každého pátého Čecha. Tisícikorunová sankce má výchovný účinek na sedm z deseti Čechů a pokuta ve výši pět tisíc funguje na téměř 100 procent z nás.

Češi se ale chtějí polepšit, předsevzetí nedostat pokutu totiž patří mezi TOP 10 nejčastějších novoročních předsevzetí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám