Hlavní obsah

Na co si dát pozor na adventních trzích v sousedních zemích

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro mnohé Čechy je tradicí navštívit v předvánočním období adventní trhy v sousedních zemích. Ovšem i zde se můžete setkat s různými obchodními triky či nekalými praktikami. O tom, jaké problémy provázejí stánkový prodej v Německu, Rakousku, Polsku či na Slovenku a jaké triky používají tamní prodejci i kapesní zloději, informuje síť Evropských spotřebitelských center (ESC).

Foto: Profimedia.cz

Vánoční trhy v Drážďanech

Článek

„V Německu se například stává, že prodejce získá pozornost hloučku lidí a jeho kolega naoko zakoupí nějaký výrobek, čímž strhne k nákupu i ostatní zákazníky – zvlášť pokud je na pultu vystaveno málo kusů zboží,” upozornil Ondřej Tichota z Evropského spotřebitelského centra ČR.

Nakupující jsou také lákáni na bezplatné ochutnávky. Příjemnou atmosféru k utrácení má podle Tichoty navodit i hudba, osvětlení trhů a typické vůně dřeva a pochutin. To všechno pak zákazníky nutí, aby nakupovali více, než vůbec měli v úmyslu.

Pozor na účtované ceny

Ve všech zemích byste si měli dát pozor na slevové akce typu 3 za cenu 2 apod. Cena totiž nemusí být vždy nutně výhodná.

Co se týče ceny, tak konkrétně na Slovensku patří mezi časté problémy u stánků chybějící informace o ceně nabízených nápojů, což může vést k výraznému předražení nákupu. V Bratislavě mají „Kódex trhovníka“, který klade důraz na kvalitu výrobků a služeb. Kodexy vydala i jiná slovenská města.

V Polsku je podle doporučení ESC třeba kontrolovat datum spotřeby nebo minimální trvanlivosti, protože během adventu může být prodáváno i dlouho neprodané zboží.

Foto: Archiv Südtirol

Adventní trhy v Bolzanu.

V Německu se za velmi kvalitní zboží považuje to označené „vyrobeno v Německu“, „ručně vyráběné“ nebo „řemeslný výrobek“ a je radno zkontrolovat štítek na výrobku, který zákazníkům prozradí jeho opravdový původ.

„Platí, že ani na adventních či vánočních trzích v sousedních zemích neexistuje právo na odstoupení od smlouvy bez udání důvodu. Leda že by prodejce dobrovolně přijal zakoupené zboží zpět,“ upozornil Tichota.

U sousedů máte dva roky záruku

Někteří prodejci v Polsku rádi vylepují nápis s textem „Po odchodu od pokladny nepřijímáme žádné reklamace“, ale to neplatí v případě vadného zboží. Díky právu Evropské unie má spotřebitel dvouletou záruku za jakost, ač s drobnými místními specifiky.

Vždy si proto uschovejte účtenku. Vedle slovenských a polských prodejců jsou ji nově povinni vydat při každém nákupu i rakouští podnikatelé. Němečtí musí mít své kontaktní údaje vystaveny na stánku, v případě dražšího nákupu je vhodné si je zaznamenat.

Na adventních či vánočních trzích v sousedních zemích neexistuje právo na odstoupení od smlouvy bez udání důvodu
Ondřej Tichota, Evropské spotřebitelské centrum

Na trzích v Německu a Rakousku se spotřebitelé zpravidla nesetkají s padělky. Pozor je ale třeba dát na kapesní zloděje, jak varuje tamní policie. Proto raději noste peněženku ve vnitřní kapse bundy nebo kabátu a kabelku či batoh mějte vždy dobře zamčené a držte si je při těle tak, aby se zloděj nedostal snadno k zipu.

Kapsáři také používají různé triky při kontaktu s vyhlédnutou obětí – jeden se třeba ptá na cestu a ukazuje mapu, zatímco druhý dotazovaného okrádá.

Jindy může jeden zloděj požádat o rozměnění, a když člověk vyndává peníze z peněženky, druhý mu ji vytrhne a zmizí. Klasickou praktikou zlodějů je polití kabátu či bundy a následná „pomoc“ ze zlodějovy strany, během níž člověku rychle vytáhne peněženku z kapsy.

Průvodce trhy v češtině

V některých příhraničních městech, například v Drážďanech, vydávají průvodce adventními trhy i v češtině. Ty poskytují praktické informace o možnostech parkování, ubytování a o veřejné dopravě.

Ve Vídni je nejpohodlnější nechat vůz na parkovišti typu „Park and ride“ s dopravní návazností na místa konání trhů nebo můžete využít i zóny s maximální dobou parkování dvě hodiny.

Lidé si někdy chtějí ponechat hrneček na svařené víno se symbolem daného adventního trhu. To je pochopitelně možné, protože prodejci ho vydají proti záloze, nicméně je lepší se jich na tuto možnost zeptat. Někteří vám pak nabídnou čistý hrneček místo vašeho použitého.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám