Hlavní obsah

Čechy láká představa netradičních Vánoc, stejně je ale stráví doma

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi se nadchli představou, že by Vánoce oslavili jinak než každý rok - třeba na pronajaté chalupě v horách. A nejlépe s velkou rodinou kolem sebe, polovina lidí by strpěla i příbuzné, které jinak nemusí. Naprostá většina lidí (93 procent) by neměla problém se na velké oslavě netradičně pojatých Vánoc finančně podílet. Ovšem realita je jiná, většina Čechů bude Štědrý den trávit jen s nejbližšími doma.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Zjistil to průzkum, který pro společnost Home Credit realizovala agentura STEM/MARK mezi pětistovkou Čechů.

Lidé si dovedou představit Vánoce i se vzdálenými příbuznými

Mnohé rodiny využívají vánoční svátky také k návštěvám blízkých i vzdálených příbuzných. Ale co kdyby někdo přišel s nápadem oslavit sváteční dny netradičně, třeba pronájmem chalupy v horách, kde by se na svátky sešla skutečně široká rodina? Většině Čechů by se tento nápad líbil a navíc devět z deseti oslovených by se ochotně zapojilo do organizace společné oslavy.

„Je to dobrá zpráva a vysílá to signál o tom, že Vánoce skutečně vnímáme jako čas blízkosti s těmi, se kterými nás něco spojuje,“ komentuje to Jan Holoch z Home Credit.

Lidé by ani neměli problém na společně strávené svátky finančně přispět, v průzkumu to uvedlo devět z deseti Čechů. I přesto, že běžné vánoční výdaje jsou vysoké, lidé by se nezdráhali nad jejich rámec přispět na společnou oslavu docela značnou částkou. Třetina lidí si dokáže představit, že do organizace vloží něco mezi jedním a třemi tisíci, pětina je ochotná jít ještě o dva tisíce výš.

Děti nesmí zůstat bez dárků

Připravit akci pro hodně lidí ale stojí peníze – ať už se jedná o přípravu pohoštění, tak i o případný pronájem chaty či jiných prostor. Čechům se ale představa netradičně pojatých Vánoc natolik líbí, že by se dokázali omezit jinde.

Například třetina respondentů by se kvůli ní vzdala vánočních dárků. Jiní ovšem nejsou tak radikální - více než dvě pětiny by se spokojily s alespoň symbolickým dárkem nebo s tím, že své překvapení dostanou přinejmenším děti.

Více než polovina lidí si uvědomuje i to, že podobná akce je časově náročná a aby se skutečně vydařila, musí se jednotlivci podřídit představám a přání většiny. Každý druhý člověk je kvůli rodinné pohodě ochoten trávit svátky s příbuznými, které jinak vidět nemusí.

„Pokud jde o financování oslavy, čtyři lidé z deseti chtějí sáhnout do úspor. Jen minimum by bylo ochotno vzít si kvůli rodinné akci půjčku. Je to relativně moudré rozhodnutí. Pro zodpovědné půjčování totiž platí pravidlo, že by měla mít věc, na kterou si úvěr bereme, delší životnost, než je doba splácení,“ připomněl Holoch.

„Nejsou lidi”, tak zůstaneme doma

Jakkoliv si Češi dovedou představit trávení svátků mimo svou vlastní domácnost i se vzdálenějšími příbuznými, realita je jiná. Osm z deseti respondentů bude letos Vánoce slavit doma, nejčastěji pak v přítomnosti svých nejbližších.

„Velmi oblíbené je obě možnosti kombinovat. Lidé mají své zvyky a rituály, které se dům od domu liší – aby měli svůj klid a nemuseli se přizpůsobovat, slaví Češi Štědrý den nejraději v užším kruhu. Teprve další dny pak objedou i ostatní příbuzné,“ zmínil Holoch. A výsledky průzkumu mu daly za pravdu, takto tráví svátky dvě třetiny Čechů.

Ovšem v tom, aby zrealizovali oslavu v širokém rodinném kruhu, lidem ani tak nebrání nedostatek času či financí, ale spíš to, že není nikdo, kdo by podobnou akci zorganizoval, tvrdí to aspoň každý druhý dotázaný.

Roli navíc často hraje i vzdálenost bydlišť jednotlivých členů rodiny, nebo napjaté vztahy, které mezi některými z nich panují. „Češi své vzdálenější příbuzné vidí rádi – ovšem Štědrý den mají skutečně vyhrazený pro své nejbližší a chtějí, aby to tak zůstalo,“ doplnil Holoch.

Reklama

Související témata:

Související články

Čtyři tipy, jak finančně ustát Vánoce

Kromě zátěže na psychiku mnohdy Vánoce znamenají zátěž i pro naši peněženku. Podle odborníků se lidé často pod vlivem emocí vrhají do nepromyšlených nákupů...

Výběr článků

Načítám