Hlavní obsah

Češi darují peníze na dobrou věc hlavně kolem Vánoc a v reakci na živelné katastrofy

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi mají srdce na pravém místě, peníze potřebným totiž už někdy darovaly čtyři pětiny z nich. A nejde při tom o úplně malé částky, průměrná výše daru v on-line prostředí se za minulý rok vyšplhala dokonce na 724 korun. Lidé na druhé myslí především o Vánocích, loni mezi nejštědřejší dny patřil i 27. a 28. duben, reagovali jsme tak na zemětřesení v Nepálu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Vyplývá to z dat platformy Darujme.cz a výsledků aktuálního průzkumu agentury NMS Market Research, která zkoumala postoj Čechů k dobročinnosti.

I přesto, že Češi mají pověst šetřílků, na druhou stranu svým postojem k obdarování lidí v nouzi dokazují, že jsou národem dobráků. Průzkum ukázal, že čtyři pětiny lidí už někdy darovaly peníze na pomoc ostatním. V průměru tak Češi přispěli 724 korunami.

Vrchol finanční pomoci nastává vždy v období kolem Vánoc, v loňském roce Češi prostřednictvím platformy Darujme.cz přispěli částkou pět miliónů korun. Druhá nejvyšší částka 2,6 miliónu korun pak putovala k lidem postiženým zemětřesením v Nepálu (duben 2015).

Objem darů dle měsíců v roce 2015 (v mil. Kč)
Leden1,5
Únor1,0
Březen1,0
Duben - zemětřesení v Nepálu2,6
Květen1,6
Červen0,8
Červenec0,7
Srpen1,0
Září - uprchlická krize2,0
Říjen1,6
Listopad2,2
Prosinec - Vánoce5,0
Zdroj: Darujme.cz

Nejštědřejší lidé žijí v Královéhradeckém kraji, peníze tam na dobrou věc někdy poslalo 93 procent obyvatel, hned v závěsu jsou Pražané s 86 procenty a Jihočeši s 83 procenty. Naopak nejméně přispívají obyvatelé Ústeckého kraje a Vysočiny (shodně 71 procent).

Ženy peníze potřebným darují častěji, muži ale na druhou stranu ze své kapsy vytáhnou vyšší částky. Z konkrétních neziskovek pak peníze Češi posílají především Lékařům bez hranic, Člověku v tísni a Greenpeace. Lhostejná lidem ale není ani práce Armády spásy, Adry či Domova Sue Ryder.

Pouličním sbírkám lidé nevěří, přesto přispívají

Přestože lidem přijde nejbezpečnější darované peníze buď převést přes účet (uvedlo 56 procent dotázaných) nebo zaslat pomocí dárcovské SMS (36 procent) z pohodlí domova, nebrání se ani přispívání přímo na ulici - a to přesto, že to považují za rizikové.

Do některé z pouličních sbírek někdy peníze vhodily čtyři pětiny respondentů, ovšem téměř shodný počet si potom osudem peněz nebyl jistý. Pouze každý sedmý dotázaný věří, že peníze dorazí tam, kam mají. Zhruba každý desátý o tom ale silně pochybuje.

Mluvit o dárcovství není mezi Čechy v módě

V pomoci potřebným sice Češi konkurují zbytku Evropy, o svých dobrých skutcích ale zatím nejsou zvyklí příliš mluvit. Zhruba jedna třetina lidí se nechce vychloubat a dva lidé ze sta se to dokonce stydí přiznat.

Počet Čechů, kteří na dobročinné účely darují pravidelně, ale stále roste. Vloni lidem v nouzi pravidelně přispíval zhruba každý sedmý až osmý člověk. Také roste i výše průměrného daru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám