Hlavní obsah

Nešikovnost nás ročně přijde na milióny korun

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Pojištění odpovědnosti za škody v občanském životě, známé též jako pojistka na blbost, kryje škody, které lidé způsobí svou vlastní nešikovností či neopatrností. Pojišťovny upozorňují, že roste jak jejich počet, tak výše vypláceného pojistného plnění, které může dosáhnout až několika miliónů korun. Přitom pojištění má sjednáno jen třetina lidí, ostatní tak hradí škody ze svého.

Foto: Profimedia.cz

Vytopení souseda patří mezi nejčastější škody z občanské odpovědnosti.

Článek

„Počet škod z pojištění odpovědnosti v běžném občanském životě každoročně roste. Za celý rok 2014 jsme registrovali 8200 škod, v loňském roce to bylo už 8450 škod. Podobné je to i s výší průměrné škody,” uvedl Tomáš Reitermann z pojišťovny Kooperativa.

Také z dlouhodobých statistik ČSOB Pojišťovny je patrné, jak se průměrná částka vyplácená na jednu pojistnou událost z pojištění odpovědnosti zvyšuje. Zatímco v roce 2012 činila 12 tisíc korun, letos už je to 20 tisíc korun.

V případě materiálních škod řešíme škody v řádu desetitisíců korun, něco jiného je to ale u újem na zdraví, kde částky převyšují i milión korun
Václav Hönig, Česká podnikatelská pojišťovna

Podle České asociace pojišťoven (ČAP) pojišťovny každoročně pomohou ve více jak 100 tisících situací způsobených vlastní nešikovností či nepozorností, kde se škoda pohybuje od řádů tisíců až po milióny korun.

Škody na zdraví přes milión korun

Také Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP) eviduje rostoucí počet pojistných událostí způsobených neopatrností či nedbalostí, kde pojistné plnění v důsledku újmy na zdraví převýšilo milión korun.

Co se také může stát
Dobíhal jsem tramvaj a při doskoku jsem srazil ženu, škoda za čtvrt miliónu Pan Zdeněk se rozběhl, aby dohonil tramvaj, která právě vjížděla na zastávku. Když dobíhal k nástupnímu ostrůvku, noha mu při došlapu podklouzla a on celým svým tělem srazil paní, která čekala na jiný spoj. Žena následkem pádu na obrubník utrpěla vícečetnou zlomeninu zápěstí, která si vyžádala dvě operace. Škoda celkem: 250 tisíc korun, včetně ztráty na výdělku po dobu léčby a ztížení společenského uplatnění.
Můj jezevčík způsobil škodu skoro za 200 tisíc Jezevčík paní Jarmily se paničce vysmekl z obojku a sám se střemhlav rozeběhl přes silnici do parku. Zmatení řidiči dvou právě projíždějících aut intuitivně strhli volanty, bohužel přímo na sebe. Pejsek vše přežil ve zdraví, ale při srážce byla obě vozidla poškozena a jeden řidič skončil s lehčím zraněním v nemocnici. Celková škoda dosáhla 192 tisíc korun.
Zdroj: Česká asociace pojišťoven

„V případě materiálních škod sice řešíme škody v řádu desetitisíců korun, něco jiného je to ale u újem na zdraví. V těchto případech totiž nejsou žádnou výjimkou ani částky převyšující milión korun. A přibývá nám zkušeností i s několikamiliónovými škodami,” upozornil Václav Hönig z ČPP.

Lidé se totiž již naučili plně využívat větších možností, které jim dává nový občanský zákoník v případě náhrady škod. Přibývá tak případů, kdy se lidé domáhají odškodnění dosahujícího mnohamiliónových částek.

Jak upozornil Tomáš Reitermann, nový občanský zákoník přinesl výrazný posun i v oblasti náhrad v případě poranění zvířete, které už od roku 2014 z právního hlediska není považováno za “věc”. Pokud například váš pes zraní jiného psa, jste povinni jeho majiteli zaplatit všechny účelně vynaložené náklady spojené s péčí o zdraví zvířete, a to i v případě, že podstatně převyšují cenu zvířete.

„Není proto možné spoléhat na to, že pokud můj pes puštěný 'na volno' vážně poraní psa jiného majitele, nehrozí mi náhrada vyšší, než je aktuální 'tržní' cena zraněného psa,“ dodal Reitermann.

Co se také může stát
Než jsem se vrátila z cukrárny, vytopila jsem dvoje sousedy Paní Anežka si vyrazila s kamarádkami na pravidelný sedánek do cukrárny. Předtím doma pustila pračku. Zpuchřelá přívodní hadice však praskla a voda z ní začala vytékat proudem. Protekla do dvou bytových jednotek o patro níže. Když se vrátila domů, čekala ji katastrofa. Škoda v jednom z bytů byla relativně nízká – jen poškozená výmalba a koberec. Zato v druhém bytě to odneslo domácí kino a originální obraz s certifikátem o pravosti díla. Celková škoda dosáhla 383 tisíc korun.
Hlídala jsem kamarádce děti a sušákem jsem jí zlikvidovala televizi za 14 tisíc Paní Alena hlídala kamarádce děti v její domácnosti. Když začalo pršet, rozhodla se, že kamarádce přenese prádlo z balkónu, i s přenosným sušákem, do bytu. Při manipulaci s ním se jí „podařilo“ shodit a nenávratně poškodit téměř novou televizi za 14 tisíc korun.
Zdroj: Česká asociace pojišťoven

Pojištění odpovědnosti má jen třetina lidí

Mezi nejčastěji způsobené škody patří například vytopení sousedů kvůli rozbité pračce či myčce nebo špatně uzavřenému vodovodnímu kohoutku. Řada škod vznikne také při návštěvách u přátel, kde dojde například k poškození zařízení domácnosti či elektroniky.

Mnoho škod způsobí i děti, které například rozbijí sousedovi okno nebo shodí  zboží z regálu v supermarketu. Časté jsou i škody zaviněné psy.

Všechny tyto škody pokryje pojištění odpovědnosti z běžného občanského života, které má však podle ČAP sjednáno jen třetina Čechů. Další dvě třetiny lidí tak musí případné škody hradit ze své kapsy. Přitom cena pojištění se pohybuje jen v řádu několika stovek korun ročně a pojišťovny je nabízejí i jako připojištění k pojištění domácnosti.

Anketa

Máte sjednáno pojištění odpovědnosti za škody?
Ano
69,1 %
Ne
30,9 %
Celkem hlasovalo 307 čtenářů.

Reklama

Související články

PORADNA: Proč je dobré mít pojistku na blbost?

Znáte to, chvilka vlastní nepozornosti či trocha nešikovnosti a malér je na světě. A jelikož „za všechno se platí,“ většinou nás nepříjemnost ještě přijde...

Kdy se vyplatí „pojistka na blbost“

Stojí pár stokorun za rok, může ale za vás ušetřit třeba i milión korun. Řeč je o pojištění odpovědnosti, kterému se lidově říká „pojistka na blbost“....

Výběr článků

Načítám