Hlavní obsah

Pro mnohé Čechy začalo finančně nejnáročnější období roku, opět se zadluží

Novinky, Barbora Buřínská

Září představuje pro většinu rodin finančně nejnáročnější období hned po Vánocích. Útraty během dovolených a nákup nových školních pomůcek, placení obědů, družiny a nejrůznějších kroužků rodinný rozpočet natolik vyčerpají, že mnozí lidé se musí zadlužit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Češi mají na začátku školního roku opět hluboko do kapsy. Na dovolených utráceli více, než plánovali a někteří dokonce přiznávají, že se budou muset zadlužit,“ uvedl Tomáš Konvička ze společnosti Fair Credit.

Čerpal z výsledků celorepublikového průzkumu mezi 900 respondenty, ze kterého vyplynulo, že každá třetí domácnost bude muset sáhnout po půjčce, aby překlenula září, kdy ji čekají zvýšené výdaje kvůli začátku školního roku.

Tři z deseti dotázaných navíc uvedli, že se budou snažit do poslední chvíle půjčku oddalovat, i přesto si ale myslí, že nakonec s rozpočtem nevyjdou.

Bez půjčky by to mnohdy nešlo

„V posledních letech je září jedním z nejsilnějších měsíců, co se zájmu o úvěry týče. Rodiče utratí nejvíc peněz za učebnice, knihy a sešity, následuje obuv a oblečení,“ potvrdila Dana Hakavcová ze společnosti Profi Credit.

Upozornila tak na průzkum agentury Ipsos, který ukázal, že každá třetí rodina si na vybavení dětí nezbytnými školními pomůckami musela půjčit, ať už od příbuzných či od finanční instituce. Dalších pět procent lidí o půjčce uvažuje.

Půjčkou pravidelně řeší školní výdaje i paní Jana, matka dvou dětí z východních Čech. „Každý začátek školního roku je pro mě velmi stresující, výdaje na vybavení dětí do školy totiž překračují moje finanční možnosti. Bohužel si musím půjčovat a pak několik dalších měsíců řešit, zda budu schopná splácet,” posteskla si Jana.

Rodiče se zadluží i kvůli školnému

Někteří rodiče jsou ochotní se zadlužit i kvůli kvalitnějšímu nebo na veřejných školách nedostupnému vzdělání svých dětí. Podle průzkumu ČSOB by šest z deseti rodičů uvažovalo o půjčce, pokud by na financování školného svých potomků na soukromých školách nemělo dostatek vlastních prostředků.

Docházku v některé soukromé škole nebo školách podle průzkumu v současnosti hradí svému dítěti či dětem necelých pět procent rodičů.

„Zadlužit se kvůli soukromé základní škole by zvažoval jen zlomek rodičů, naopak 72 procent z nich by si v případě potřeby vzalo půjčku na financování vysokoškolského studia svého potomka. U střední školy by o tom uvažovalo 45 procent rodičů,“ doplnil Richard Kotrlík z ČSOB.

Rodinný rozpočet pod tlakem

Vybavení školáků znamená pro rodiny poměrně velkou finanční zátěž. Je to nejnáročnější období hned po Vánocích. Více než tři čtvrtiny rodičů, jak ukázal průzkum Profi Credit, přiznaly, že nástup dítěte do školy enormně zatíží rodinný rozpočet. Začátek školního roku vyjde rodiče dětí na základní škole v průměru na 5200 korun, u středoškoláka je to téměř osm tisíc korun.

Roční výdaje za školu jsou pak samozřejmě ještě vyšší. „I s obědy a nejrůznějšími školními akcemi přijde rodiče mladších dětí celý školní rok v průměru na 12 700 korun, u středoškoláků dokonce na 20 650 korun,“ komentovala výsledky průzkumu Dana Hakavcová.

Reklama

Výběr článků

Načítám