Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak neplatit nic navíc a nepřicházet o výhody

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úroková sazba nebo celková částka, kterou bance za půjčku vrátíte, patří mezi základní úvěrové parametry, které zajímají většinu lidí. Kromě toho ale existuje ještě celá řada dalších služeb, které mohou finanční služby zpříjemnit, a hlavně vám pomohou výrazně ušetřit.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Ne všechny finanční instituce totiž jednají úplně fér a mnohdy své zákazníky tlačí do něčeho, co vlastně vůbec nepotřebují. Nebo naopak nenabízejí zásadní výhody, které ulehčí splácení a sníží cenu půjčky.

Samozřejmostí je u mnoha bank poskytnutí půjčky zdarma a bez poplatků za vedení úvěrového účtu. Pokud vám ale některý poskytovatel bude tvrdit, že platit poplatky za půjčku je normální, běžte raději jinam.

Běžný je například i jeden měsíc splátkových prázdnin. Zákazník si zvolí  jeden měsíc, kdy si od splácení půjčky dá pauzu.

Při částečném předčasném splacení půjčky určitě neplaťte poplatek za změnu smluvních podmínek.

Plaťte, kdy chcete

Prodloužení nebo zkrácení splatnosti půjčky je další službou, kterou někteří klienti využívají. Výhodou je, pokud banky tyto služby nabízejí bez poplatku.

„Důležitá je také možnost pojištění schopnosti splácet, ovšem jen za výhodných podmínek. Nikdy nevíte, kdy se dostanete do finančních potíží, a pojištění se může hodit. Pojištění není povinné, ale může vám pomoci při potížích se splácením,“ upozornil Jozef Dudáš z banky Zuno.

Poplatek za pojištění je vypočítán jako procento z výše měsíční splátky. Platí se dohromady se splátkou. Pojištění si můžete zřídit pro případ úmrtí, invalidity 3. stupně nebo třeba pracovní neschopnosti či nezaměstnanosti.

Dodatečné podmínky odmítněte

Pokud se rozhodnete refinancovat a přenesený úvěr chcete splatit za stejnou dobu jako ve staré bance, díky nižší úrokové sazbě se sníží měsíční splátka a úvěr tak bude stát méně. Ne vždy však dostanete nejnižší nabídku avizovanou v reklamách či na webových kalkulačkách.

Proto je férová jen taková kalkulačka, která  už rovnou uvádí přesnou výši úroků, které dostanete. Nízký úrok se vyplatí jen tehdy, pokud s ním nejsou spojené další zbytečné poplatky. „Nejnižší úroková sazba na trhu je teď 4,9 procenta ročně. Ovšem nejnižší znamená i to, že je bez podmínek, tedy že si k půjčce nemusíte sjednat další produkty. Pokud by vám někdo podobné podmínky k úvěru nabízel, s klidem nabídku odmítněte,“ doplnil Dudáš.

Reklama

Související články

Půjčka? Polovina Čechů o ni nestojí

I když české domácnosti dlužily na konci února bankám 1,336 biliónu korun, podle průzkumu agentury KRUK, která spravuje pohledávky nejen finančních ústavů, ale...

Postavení lidí, kteří mají půjčku, posílí

Levnější předčasné splacení hypotéky, omezení výše sankcí za pozdní splácení úvěru či větší kontrola nebankovních poskytovatelů půjček a celkové posílení...

Výběr článků

Načítám