Hlavní obsah

Zloději se soustředí na starší auta. Každý den je odcizeno průměrně 17 vozů

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Zloději aut se poslední dobou soustředí především na auta stará pět až deset let, ta tvoří téměř polovinu všech odcizených vozidel. Policejní statistiky sice vykazují dlouhodobě klesající trend krádeží vozidel, i tak je v průměru ukradeno kolem 17 aut denně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„V minulosti se zloději zaměřovali spíše na novější vozy. V posledních letech se však jejich zájem začíná obracet na starší auta, a to zejména kvůli náhradním dílům. Na ty jsou kradená vozidla v drtivé většině případů téměř okamžitě rozmontována a díly jsou dále rozprodávány,” upozornila Ivana Buriánková z České pojišťovny (ČP).

Také z databáze České podnikatelské pojišťovny (ČPP) vyplývá, že se zloději soustředí hlavně na starší vozy. „Stáří nejčastěji kradených vozidel je od pěti do deseti let, jejich podíl na celkovém počtu tvoří téměř polovinu. Čtvrtina odcizených aut je dokonce starší - deset až patnáct let,” upřesnila mluvčí pojišťovny Renata Čapková.

Terčem zlodějů jsou hlavně škodovky

Podle informací ministerstva vnitra dochází k odcizení především u těch typů vozidel, která jsou nejčastěji v provozu, a u kterých je největší poptávka po náhradních dílech. Naopak běžné typy vozidel japonské a korejské výroby a vozidla méně rozšířených továrních značek, například americké vozy, jsou dle statistických přehledů odcizovány méně.

„V souvislosti se zvyšujícím se prodejem korejských a japonských vozidel v posledních letech lze ale předpokládat, že jak bude vozový park stárnout, bude se zvyšovat poptávka i po náhradních dílech těchto vozů, což může vést ke zvýšení krádeží uvedených koncernových značek,” uvádí ministerstvo vnitra na svých stránkách.

Zloději se zaměřují především na škodovky. Na celkovém počtu 6292 loňských krádeží byl podíl škodovek 47procentní (celkem 2978), přičemž více než polovinu představovaly Octavie (celkem jich bylo loni odcizeno 1682). Zájem nenechavců o tuto značku potvrzují i pojišťovny.

„Nejčastěji zloději kradou škodovky, představují zhruba tři čtvrtiny ze všech ukradených vozidel. Dominují Octavie 2. generace a zánovní Fabie,” uvedl Milan Káňa z Kooperativy.

„Mezi odcizenými vozidly figurují na prvním místě auta značky Škoda, která tvoří téměř 50 procent všech případů,” doplnila Čapková.

Přesto, že počet odcizených vozidel v České republice postupně klesá, objasněnost je dlouhodobě na nízké úrovni. V loňském roce byla objasněna jen pětina krádeží dvoustopých vozidel.

Riziko krádeže lze připojistit

Ze statistik také vyplývá, že naprostá většina aut jezdí bez sjednaného havarijního pojištění, pojistku má sjednánu jen zhruba čtvrtina řidičů. Mnozí řidiči starších aut totiž nepovažují za důležité si auto pojistit, obávají se i vysoké ceny za roční pojistku.

„Pravdou je, že havarijní pojištění je pořád něco, co mají lidé spojené hlavně s novými a zánovními auty. Přitom není výjimkou, že se kradou i auta starší deseti let, takže havarijní pojištění má smysl i pro starší vozy,” doplnil Jan Marek z Direct pojišťovny.

Majitelé starších vozů tak mají na výběr, pokud chtějí své auto kompletně ochránit, mohou využít nabídek některých pojišťoven a sjednat si speciální havarijní pojištění pro starší vozy, nebo si mohou k povinnému ručení uzavřít připojištění odcizení celého vozidla.

Přehled nabídek pojištění odcizení vozidla - sjednání k povinnému ručení
PojišťovnaProdukt
AllianzMinirisk - limity plnění pro každou pojistnou událost ve výši 50 tisíc Kč, nebo 100 tisíc Kč, bez spoluúčasti
ČPPPojištění odcizení celého vozidla - výběr ze 6 limitů pojistného plnění od 25 tisíc Kč do 200 tisíc Kč, spoluúčast 10 procent, územní platnost v ČR
ČPPřipojištění odcizení vozidla - pojistný limit je 100 tisíc Kč, spoluúčast 5 tisíc Kč, územní platnost v ČR, škoda nemá vliv na bonus, roční pojistné 600 Kč
ČSOB PojišťovnaDoplňkové pojištění vozidla a jeho výbavy na riziko odcizení - limitem plnění je obvyklá cena vozidla, několik variant spoluúčasti
DirectPřipojištění rizika krádeže - různé pojistné limity - 20 tisíc, 50 tisíc, 70 tisíc nebo 100 tisíc Kč, spoluúčast flexibilní - od 1000 Kč
GeneraliPojištění pro případ odcizení - pojistná částka až 700 tisíc Kč, stáří vozu - 3 až 11 let, 3 varianty spoluúčasti (5 % - min. 5 tisíc Kč, 10 % - min. 10 tisíc Kč, 20 % - min. 20 tisíc Kč)
KooperativaPřipojištění rizika odcizení vozidla
UniqaPojištění totální škody na vlastním vozidle
Zdroj: pojišťovny

Pojištění krádeže vozidla je na pojistném trhu běžně nabízeným produktem. Pojišťovny ho nabízejí i v několika různých variantách, které se liší výší pojistných částek (limitů pojistného plnění).

Redakce ve spolupráci s pojišťovnami pro názornější představu o cenách kompletního havarijního pojištění a pojištění rizika odcizení vozidla k povinnému ručení připravila přehled porovnání cen daných pojistných produktů pro Škodu Octavia, rok výroby 2008. Pojišťovny si dle vlastního uvážení doplnily další parametry pro výpočet cen.

Přehled nabídek pojišťoven pro Škodu Octavia, rok výroby 2008
Allianz - cena ročního pojistného u kompletního havarijního pojištění: od 1987 Kč - cena ročního pojistného za pojištění rizika odcizení vozidla k povinnému ručení: od 557 Kč (cena  povinného ručení od 1680 Kč)
ČPP - doplňující parametry pro výpočet - výše pojistné částky: 150 tisíc Kč, věk pojistníka: 43 let, region: Praha - cena ročního pojistného u kompletního havarijního pojištění (havárie, živel, odcizení, vandalismus): 4822 Kč - cena ročního připojištění odcizení celého vozidla k povinnému ručení: 1090 Kč
ČP - cena ročního pojistného u kompletního havarijního pojištění All risk: 2244 Kč - cena ročního pojistného za pojištění rizika odcizení vozidla k povinnému ručení (limit 100 tisíc Kč, spoluúčast 5 tisíc Kč): 600 Kč
Direct - doplňující parametr - hodnota vozidla (pojistná částka): 100 tisíc Kč - cena ročního pojistného u kompletního havarijního pojištění: 1833 Kč - cena ročního připojištění odcizení celého vozidla k povinnému ručení: 825 Kč
Generali - cena ročního pojistného u kompletního havarijního pojištění: od 2500 Kč - cena ročního pojistného za pojištění rizika odcizení vozidla k povinnému ručení (spoluúčast 5 tisíc Kč): od 1500 Kč
Kooperativa - doplňující parametry pro výpočet - věk pojistníka: 38 let, region: mimo Prahu, pojistník má vyježděný max. bonus za 120 měsíců bezeškodního průběhu pojištění - cena ročního pojistného u kompletního havarijního pojištění: 3784 Kč - cena ročního pojistného za pojištění rizika odcizení vozidla k povinnému ručení: 1966 Kč (cena povinného ručení: 3350 Kč)
Uniqa - doplňující parametry pro výpočet - pojistník: muž 45 let, region: mimo Prahu, 50% bonus u havarijního pojištění a 10% spoluúčast, povinné ručení na limity 50/60 mil. Kč, bez spoluúčasti - cena ročního pojistného u kompletního havarijního pojištění (UNIQA Kasko Komplet): 3056 Kč - cena ročního pojistného za pojištění rizika odcizení vozidla k povinnému ručení (do krytí jsou zahrnuty i živelní škody na vlastním voze): 1178 Kč (cena povinného ručení: 1895 Kč)
Zdroj: pojišťovny

Anketa

Máte pojistku proti krádeži auta?
Ano, mám havarijní pojistku.
49,8 %
Ano, mám však pouze připojištění k povinnému ručení.
5 %
Ne, spoléhám na mechanická zabezpečení.
17,8 %
Ne, nemám pojistku ani mechanická zabezpečení.
27,4 %
Celkem hlasovalo 2008 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám