Hlavní obsah

Na Velký pátek většina obchodů nezavře

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos poprvé budou mít mnozí Češi na Velikonoce čtyři dny volna. Velký pátek (25. březen) se totiž stal novým státním svátkem. Nicméně není třeba se děsit zavřených obchodů, tak jak je tomu běžné v některých okolních státech. Podle vyjádření zástupců velkých obchodních řetězců bude otevřeno dle běžné otevírací doby.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Velký pátek připomínající výročí ukřižování Ježíše Krista patří mezi významné svátky katolické církve. V mnoha zemích je státním svátkem a od letošního roku je tomu tak i u nás.

Zatímco například v Německu či Rakousku má na Velký pátek naprostá většina obchodů (výjimku tvoří například stánky na tržištích či některé menší obchůdky) zavřeno, v Česku tomu tak letos nebude.

Omezení v pondělí

Redakce oslovila zástupce velkých obchodních řetězců a z jejich vyjádření vyplynulo, že na Velký pátek, stejně tak během celých Velikonoc mohou Češi nakupovat, jak jsou zvyklí.

Na omezenou otevírací dobu se ale připravte o Velikonočním pondělí, kdy například Lidl své prodejny bude mít zavřené. Supermarkety a hypermarkety řetězce Albert budou mít tento den otevřeno jen od 8 do 18 hodin. „Výjimku tvoří obchody Albert, které jsou součástí nákupních center, kde je otevírací doba přizpůsobena otevírací době daného centra,” doplnila pro Právo Barbora Vanko.

Otevírací doba během Velikonoc
ObchodVelký pátek (25.3.)Bílá sobota (26.3.)Velikonoční neděle (27.3.)Velikonoční pondělí (28.3.)
Albertstandardní otevírací dobaod 8 do 18 hod.
Billa  (1)standardní otevírací dobanedělní otevírací doba
Globusstandardní otevírací doba
Kauflandstandardní otevírací dobaod 8 do 22 hod (všechny prodejny včetně Prahy, Mladé Boleslavi a Písku) od 8 do 21 hod (Pardubice)
Lidlstandardní otevírací dobazavřeno
Penny Market (2)od 7 do 21 hodod 8 do 19 hod
Tescostandardní otevírací doba (3)
Zdroj: obchodní řetězce, Poznámky: (1) na Velký pátek bude zavřeno ve Zlíně (T.G. Masaryka), na Velikonoční pondělí bude zavřeno ve Zlíně, Ostravě (Masarykovo nám.) a v Karviné (ul. 17. listopadu); (2) jiná otevírací doba v Praze v Revoluční a Holešovické tržnici a v Ústí nad Labem v Revoluční; (3) jinak bude otevřeno na Velký pátek a Velikonoční pondělí v OD Praha Národní, Brno, Hradec Králové, Pardubice, Plzeň a Liberec

„Obchody společnosti Tesco mají během Velikonoc standardní otevírací dobu. Jedinou výjimkou je šestice obchodních domů, které mají v pátek a v pondělí o Velikonocích individuálně upravenou otevírací dobu,” uvedl pro Právo mluvčí Václav Koukolíček. Výjimka se týká obchodních domů v Praze na Národní, Brně, Hradci Králové, Pardubicích, Plzni a Liberci, které budou mít v pátek a v pondělí otevřeno nejdéle do 18 až 21 hodin.

„Na Velký pátek, stejně jako v následující sobotu a neděli bude otevírací doba prodejen Kaufland standardní, tedy beze změny. O Velikonočním pondělí bude otevírací doba zkrácena,” sdělil mluvčí Michael Šperl.

„O velikonočních svátcích nechystáme žádné změny v otevírací době. Od pátku 25. března do pondělí 28. března máme ve všech našich hypermarketech otevřeno jako obvykle,” upřesnila otevírací dobu v obchodech Globus Monika Zejdová.

Anketa

Chodíte o Velikonocích do nákupních center?
ano, navštěvujeme akce, které se tam pořádají
9 %
jen na rychlý nákup
20,7 %
ne
70,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 923 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám