Hlavní obsah

Největší aukce dodavatelů energií zná svého vítěze

Novinky, bab

Rekordní počet registrovaných domácností, rekordní délka průběhu aukce a nejnižší cena na trhu. To je stručný popis aukce v první hromadné změně dodavatelů energií pořádané spotřebitelskou organizací v ČR. Modelová domácnost při přechodu na vítězný tarif ročně ušetří průměrně 1941 korun za elektřinu a 9980 korun za plyn. Vítězným dodavatelem se stala společnost Europe Easy Energy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Aukce dodavatelů elektřiny a plynu, kteří soutěžili o nejvýhodnější nabídku pro více než 66 tisíc domácností zaregistrovaných do hromadné změny dodavatele „Chci výhodnější energie“ proběhla 11. února. Trvala dlouhých 18 hodin, soutěžilo v ní sedm dodavatelů a padlo v ní celkem 140 příhozů.

„Vítězi aukce jsou v prvé řadě čeští spotřebitelé, protože se nám podařilo vysoutěžit nejnižší cenu na trhu. Nejnižší cenu za elektřinu i plyn v aukci nabídla společnost Europe Easy Energy,“ shrnul výsledek aukce Martin Černý, ředitel dTestu.

Modelová domácnost, pro kterou byla vypočítána úspora

  • 3 až 5 osob
  • elektřinu využívá na běžný chod spotřebičů a svícení
  • spotřeba elektřiny 3,2 MWh za rok v sazbě D02d
  • plynem vytápí zateplený rodinný domek se spotřebou 15 MWh ročně

Zdroj: dTest

„Modelová domácnost při přechodu na vítězný tarif ušetří průměrně 1941 korun ročně za elektřinu a 9980 korun ročně za plyn,“ dodal Černý.

Modelová domácnost, pro kterou je vypočítána uvedená úspora, má tři až pět osob a využívá elektřinu na běžný chod spotřebičů a svícení. Odhad úspory vychází z porovnání s průměrem cen nejčastěji využívaných produktů dominantních dodavatelů na trhu.

Výsledná úspora může být v konkrétních případech odlišná, záleží na stávajícím dodavateli, tarifu a spotřebě každého odběrného místa.

Domácnosti dostanou nabídky ve 2. polovině března

„Nyní zahajujeme fázi výpočtů, jejímž cílem je zaslat každému registrovanému spotřebiteli individuální nabídku s vyčíslením možné úspory právě pro jeho domácnost. Nabídky budeme rozesílat ve druhé polovině března 2016. Lidé pak budou mít několik týdnů na rozmyšlenou, zda chtějí nabídku přijmout,“ řekl Černý.

Registrovaní uživatelé nemají povinnost stát se zákazníky vítězného dodavatele. Pokud se rozhodnou pro změnu, nový dodavatel s nimi vyřídí formality potřebné k uzavření smlouvy.

Registrace domácností do hromadné změny dodavatelů „Chci výhodnější energie“ skončila ke dni aukce. Nyní je možné ucházet se o místa, která se uvolní po spotřebitelích, kteří se rozhodnou nevyužít nabídku ke změně dodavatele.

„Stačí vyplnit registrační formulář na stránce ChciVyhodnejsiEnergie.cz a počkat do první poloviny dubna na zprávu, zda má vítězný dodavatel ještě kapacitu nově registrované přijmout. Registrace je nadále zdarma a nezavazuje vás k přechodu k novému dodavateli,“ upozornil Černý.

Nabídky dodavatelů byly anonymní

Dodavatelé během aukce předkládali své nabídky anonymně. Aukce se mohli zúčastnit všichni aktivní dodavatelé elektřiny a plynu působící v České republice.

Podmínkou účasti bylo, že společnost předem souhlasila s řadou klíčových kritérií. Dodavatelé se zavázali například k tomu, aby v aukci nabízeli smlouvy na jeden rok bez automatického prodloužení na dobu určitou, v nichž nebudou skryté poplatky a poplatky spojené s ukončením smlouvy.

Podmínkou účasti bylo také například zajištění kvalitního zákaznického servisu a přistoupení k Etickému kodexu obchodníka v energetických odvětvích.

Registrovalo se 66 tisíc domácností

Do aukce se zaregistrovalo více než 66 tisíc domácností. Jedná se o hromadnou změnu dodavatelů energií s dosud nejvyšším počtem registrovaných domácností v České republice.

V Evropě jsou podobné aukce běžné. V uplynulých letech proběhly kolektivní změny dodavatele energií v řadě evropských zemí, například v Rakousku, Slovinsku, Belgii, Itálii, Nizozemí, Velké Británii či ve Francii.

V Rakousku tímto způsobem změnilo dodavatele v letech 2013 až 2015 82 500 domácností, v Nizozemí v letech 2011 až 2014 více než 280 tisíc domácností. Spotřebitelé v Evropské unii v tomto období díky hromadným změnám dodavatelů energií pořádaným spotřebitelskými organizacemi ušetřili 173,9 miliónů eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám