Hlavní obsah

Nepřipravte se o podporu u stavebního spoření

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební spoření letos nebylo v takovém centru pozornosti jako třeba spoření na penzi, dřívější penzijní připojištění. To ale neznamená, že bychom na něj měli v závěru roku zapomenout. Každému, kdo má nějaké volné peníze, se vyplatí poslat do konce prosince na svůj účet u stavební spořitelny takovou částku, aby získal co nejvyšší možnou státní podporu za letošní rok.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Podmínkou pro získání maximálního státního příspěvku 2000 korun je roční vklad ve výši 20 tisíc korun.

Článek

Výše roční státní podpory se vypočítává jako 10 procent z uspořené částky na každou smlouvu, maximálně však dva tisíce korun za rok na osobu.

Podmínkou pro získání maximálního státního příspěvku je tak celkový roční vklad ve výši 20 tisíc korun.

Atraktivita produktu klesla

Platbu na stavební spoření je nutné poslat tak, aby připsání na účet příjemce bylo uskutečněno nejpozději do 31. prosince 2015. Nejjednodušší je přitom platba převodním příkazem nebo hotovostí na pobočkách spořitelen.

Atraktivita stavebního spoření se v posledních letech výrazně snížila. Od roku 2011 totiž klesla státní podpora – z až 4500 korun a až 3000 korun ročně (podle data uzavření smlouvy) na maximálních 2000 korun – a došlo i ke zdanění úroků z vkladů. Stavební spořitelny navíc stejně jako banky postupně srazily úročení vkladů – nyní se většinou pohybuje kolem jednoho procenta.

Klient by přitom nadále měl vydržet spořit aspoň šest let. V případě, že smlouvu vypoví ještě před koncem šestileté vázací doby, přijde o připsané zálohy státní podpory a spořitelna mu navíc napaří tučný poplatek.

Komplikacím nově čelí rodiny, které v minulosti uzavřely stavební spoření svým malým dětem a chtějí jejich smlouvu vypovědět. K tomu ovšem potřebují souhlas soudu.

Sněmovna ale na konci listopadu již podpořila v prvním čtení návrh poslanců ODS, který má umožnit, aby rodiče mohli stavební spoření svých nezletilých dětí ukončit bez souhlasu soudu a mohli se tak dostat k penězům.

Většina poslanců je zřejmě připravena změnu podpořit. „Kvůli několika excesům není třeba posílat lidi před soud,“ podotkl při jednání ústavně-právního výboru Radek Vondráček z vládního hnutí ANO. Předseda výboru Jeroným Tejc (ČSSD) zase podle ČTK hovořil například o možnosti, že by rozhodnutí soudu nebylo třeba při souhlasu obou rodičů s ukončením stavebního spoření jejich dítěte.

Zájem lidí ochabuje

Ministerstvo financí před několika dny uvedlo, že stavební spořitelny uzavřely za tři čtvrtletí 281 tisíc nových smluv o stavebním spoření. To představuje meziroční pokles o 23 procent. Průměrná cílová částka u nových smluv ovšem meziročně stoupla o 38 tisíc korun na 370 tisíc korun.

Ministerstvo dále informovalo, že do konce září stavebním spořitelnám poukázalo roční zálohy na státní podporu za 4,445 miliardy korun. Loni jim vyplatilo státní podporu 4,761 miliardy korun.

Podle Jana Lenera z poradenské společnosti Broker Consulting atraktivita stavebního spoření klesá dlouhodobě s tím, jak klesá státní podpora tohoto produktu. „Lidé už spoření touto formou tolik nevyhledávají a peníze přesouvají místo toho do otevřených podílových fondů, zejména dluhopisových, z části i do akciových. Stejně tak už lidé nevyužívají tento produkt tolik jako dříve na spoření pro děti,“ uvedl Lener.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám