Hlavní obsah

S kartičkou zdravotní pojišťovny vás i v zahraničí ošetří zdarma, má to ale omezení

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Ani bez uzavřeného cestovního pojištění nemusíte v případě nutného lékařského ošetření na zahraniční dovolené finančně vykrvácet. Za určitých podmínek vám totiž může být nezbytná lékařská péče uhrazena v rámci tzv. modré kartičky zdravotní pojišťovny. Musíte však dodržet dané podmínky.

Foto: Profimedia.cz

S modrou kartičkou získáte v zahraničí péči, jakou mají místní občané.

Článek

Ve všech zemích Evropské unie (EU), Evropského hospodářského prostoru (EHP) a také ve Švýcarsku, Makedonii či Srbsku mají klienti tuzemských zdravotních pojišťoven nárok v rámci Evropského průkazu zdravotního pojištění (EHIC) na nezbytnou zdravotní péči, a to ve smluvních zdravotnických zařízeních a podle právních předpisů daného státu. Tato péče jim musí byt poskytnuta v takovém rozsahu, aby se nemuseli z dovolené vracet předčasně.

V praxi to znamená, že tzv. modrá kartička vám zaručí poskytnutí péče za stejných podmínek, jaké mají pojištěnci v dané zemi, ale pouze ve zdravotnických zařízeních, která jsou financována z veřejných zdrojů.

Počítejte také s tím, že za poskytnutou péči budete platit stejnou spoluúčast jako místní obyvatelé. A ta je v mnoha zemích dost vysoká - podle dané země se pohybuje v přepočtu od 50 do dvou tisíc korun za návštěvu lékaře, stovky korun pak zaplatíte za předepsané léky, běžné jsou pochopitelně i vysoké poplatky za hospitalizaci apod.

Evropský průkaz zdravotního pojištění je platný:

  • v zemích Evropské unie: Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Irsko, Itálie, Kypr, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Velká Británie
  • v zemích Evropského hospodářského prostoru: Island, Lichtenštejnsko, Norsko
  • ve Švýcarsku, v Makedonii, v Srbsku

Evropský průkaz zdravotního pojištění samozřejmě neplatí v zemích, které nejsou členy Evropské unie.

S „evropskými formuláři“, na základě kterých lze čerpat zdravotní péči podle uzavřených mezinárodních smluv, můžete cestovat do Černé Hory a Turecka.

Zdroj: Všeobecná zdravotní pojišťovna

„V případě, že pojištěnec z nějakého důvodu uhradí nezbytnou zdravotní péči v hotovosti, má nárok na úhradu vynaložených nákladů dle své volby, a to buď do výše tarifů platných v zemi ošetření, nebo v zemi pojištění,” doplnila pro Právo Dana Blahutová ze Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Co patří i nepatří do nezbytné zdravotní péče

„Co patří, ale i nepatří do nezbytné zdravotní péče, je vždy určeno právními předpisy státu, ve kterém ošetření probíhá. Tudíž to, co je hrazeno ze zdravotního pojištění u nás, nemusí být ve všech případech hrazeno v zahraničí,” upozornil Ladislav Wagner z Oborové zdravotní pojišťovny zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví (OZP).

„Například ve Švýcarsku není hrazena jakákoliv stomatologická péče, ve Francii pak platí pacienti většinu zdravotní péče přímo zdravotnickému zařízení a posléze žádají svou zdravotní pojišťovnu o refundaci nákladů. A takto je ve Francii přistupováno i k našim pojištěncům,” doplnil.

„Do nezbytné péče jsou zahrnuty i dávky lékařské péče poskytované v souvislosti s léčením chronických chorob, jakož i dávky poskytované v souvislosti s těhotenstvím a porodem. Za nezbytnou péči naopak nelze považovat léčení, za kterým pojištěnec do jiného členského státu cíleně cestuje, taktéž není zahrnuta preventivní péče,” uvedla pro Právo Hana Kadečková ze Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR (ZPMV).

Zdravotní pojišťovny vám také nezaplatí náklady za převoz sanitkou či letecký transport zpět domů.

Příklady hrazené i nehrazené zdravotní péče v rámci EHIC
Během týdenní dovolené v zahraničí si pojištěnec zlomí nohu. V zahraničí bude vyšetřen/ošetřen tak, jak to zlomenina vyžaduje, avšak rehabilitaci již pravděpodobně podstoupí v ČR.
Pojištěnec si zlomí nohu během tříměsíčního pobytu v zahraničí. V rámci EHIC může absolvovat nejen vyšetření/ošetření zlomeniny, ale i rehabilitaci
Pojištěnec - nefrologický pacient podstupující pravidelnou dialýzu odjede na dovolenou do Chorvatska. V zahraničí ji může čerpat i na EHIC. Musí si však předem vyjednat v příslušném zdravotnickém zařízení, aby se dostal do jejich dialyzačního programu, tj. aby na něj byli připraveni.
Pojištěnec bude mít v zahraničí autonehodu, nějaký čas stráví i v nemocnici. Pobyt v nemocnici, náklady na převoz z místa nehody do nemocnice, stejně tak i náklady na hospitalizaci a léky budou přeúčtovány příslušné české zdravotní pojišťovně. Ovšem spoluúčast pacienta za pobyt v nemocnici, doplatky za léky dle právních předpisů daného státu hradí pojištěnec sám. Pokud nebude schopen se sám dopravit zpět domů, musí zaplatit i za případný převoz sanitkou.
Zdroj: Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR

V loňském roce uhradily české zdravotní pojišťovny za nezbytnou zahraniční lékařskou péči na základě EHIC v 35 582 případech více než 400 miliónů korun. Například u VZP se jednalo o téměř 228 miliónů korun, u OZP částka činila téměř 5,5 miliónu korun a u ZPMV zhruba 6,7 miliónu korun.

Aplikace pomůže s nalezením lékaře

Centrum mezinárodních úhrad (CMU), které zastupuje český systém veřejného zdravotního pojištění ve vztahu k zahraničí, vytvořilo mobilní aplikaci „CMU na cesty”. Je určena především pro turisty, kteří cestují do států EU, EHP, Švýcarska, Černé Hory, Makedonie, Srbska a Turecka.

Díky této aplikaci se dostanete k informacím ohledně možností získání zdravotní péče v rámci EHIC v dané zemi, poradí vám jak najít v konkrétní zemi nejbližší zdravotnické zařízení, jaká spoluúčast se platí u zahraničního lékaře nebo na koho se obrátit v případě nouze.

Aplikaci si do svých mobilních telefonů můžete stáhnout z Google Play (Android) nebo z App Store (iOS).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám