Hlavní obsah

Na co si dát pozor při výběru cestovního pojištění

Právo, svj

Cestovní pojištění vyjde při cestách do zahraničí jen na několik desítek korun na osobu denně. I přesto se ale každým rokem někteří lidé vydávají na dovolenou nepojištěni. Přehlížení rizik a možných komplikací přitom může znamenat dlouhé roky splácení.

Foto: Profimedia.cz

Vycestovat na zahraniční dovolenou bez uzavřeného cestovního pojištění vás může finančně zruinovat.

Článek

Při výběru cestovního pojištění je nejdůležitějším ukazatelem výše plnění a výčet komplikací, na které se cestovní pojištění vztahuje. V rámci EU je důležité mít s sebou alespoň Evropský průkaz zdravotního pojištění, tedy kartičku zdravotní pojišťovny.

Ta by vám měla zajistit nezbytnou zdravotní péči. „V zemích, kde si musí tamní pojištěnci za některou zdravotní péči platit spoluúčast, ale budete nuceni ji uhradit i vy,“ upozorňuje vedoucí právního oddělení dTestu Lukáš Zelený.

Zdravotní péče na základě evropských nařízení se nevztahuje na zdravotní repatriaci ani na repatriaci ostatků. „Protože spoluúčast při hospitalizaci, stomatologických zákrocích nebo při nákupu léků může dosahovat vysokých částek, je dobré si sjednat cestovní pojištění i při cestách v rámci EU,“ dodává Zelený.

Po Evropě by měl pro léčebné výlohy stačit limit ve výši 1,5 miliónu korun.
Milan Káňa, Kooperativa

Pokud vyrážíte za hranice EU, je komerční cestovní pojištění prakticky nutností. Částky za ošetření a léky zde bývají vyšší a Evropský průkaz zdravotního pojištění vám zde neuznají.

Úroveň krytí určují limity, které je možné dělit na čtyři části. Léčebné výlohy kryjí ošetření, převozy, léky a podobně. Významnou částí je dále pojištění odpovědnosti za škodu. Jestliže něco rozbijete, někoho zraníte vy nebo vaše (pojištěné) děti, pojišťovna za vás škodu uhradí. U třetí složky, zavazadel, posuďte sami, co v kufru vozíte. Pozor dejte také na to, že pojištění léčebných výloh není to samé jako úrazové pojištění.

Pokud byste kromě proplacení výdajů chtěli za úraz víc (snížení společenského uplatnění, trvalé následky, bolestné), potřebujete zvlášť úrazové pojištění.

„V případě cestování po Evropě by měl pro léčebné výlohy stačit limit ve výši 1,5 miliónu Kč, při cestách do zámoří doporučujeme vyšší limity,“ říká mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa.

Cestování se zvířaty

Podmínky pro sjednání pojištění léčebných výloh při nemoci či úrazu zvířat, nákladů na veterinární léčbu a pojištění pro případ uhynutí či utracení se mohou v jednotlivých pojišťovnách lišit.

Zpravidla je však nezbytné, aby se jednalo o zdravé a očkované zvíře, které lze přesně identifikovat (tetování nebo čip).

Zvířata musí mít platný pas a v den sjednání pojištění musí být starší než tři měsíce.

Výluky a výjimky

Existují výjimky, při kterých vás pojišťovna vůbec nepojistí.

„Například budoucím maminkám je cestovní pojištění nabízeno pouze do sedmého měsíce gravidity. Pojišťovny však mohou odmítnout pojistit i ženy s rizikovým těhotenstvím, které jsou v době vycestování vedeny jako práce neschopné,“ upozorňuje Zelený.

Omezení platí i pro diabetiky, kteří by cestu měli konzultovat s ošetřujícím lékařem. V každém případě by si měli připojistit závažná onemocnění. Podle odborníků z organizace dTest je důležité mít s sebou lékařskou zprávu v angličtině a předkládat ji při každé návštěvě tamního lékaře.

Senioři na cestách jsou většinou pojišťoven považováni za rizikovou skupinu. Lidé nad 70 let by si měli předem zjistit, které zdravotní výkony jsou z cestovního pojištění hrazeny a které budou muset zaplatit z vlastní kapsy. Funguje to tak, že přinesete do pojišťovny lékařskou zprávu, podle které vám budou upraveny pojistné podmínky. Seniory nad 80 let už nepojistí téměř nikde.

Nepojištěné jsou zpravidla adrenalinové sporty, mezi které však nepatří jen bungee jumping, ale třeba i sjíždění náročných terénů na kole, jízda na koni, kanoistika na divokých řekách, rafting či potápění s dýchacím přístrojem. Když se vám při provozování těchto aktivit něco stane, hradíte si vše z vlastní kapsy.

Obdobné je to u organizovaných sportovních aktivit, zvlášť u různých závodů, profesionálních sportovních příprav a podobně. Hledat samozřejmě můžete odpovídající připojištění, ne všechny pojišťovny se však na ně specializují.

Pokud cestovatelé zvažují aktivnější trávení dovolené, například potápění, sjíždění řek nebo vysokohorskou turistiku, například Kooperativa jim nabízí připojištění, které dospělého stojí 20 korun za den.

„V posledních letech každým rokem zaznamenáváme zhruba 20procentní nárůst zájmu o toto připojištění,“ doplňuje mluvčí pojišťovny Káňa. U letních dovolených pojišťovny registrují zvýšený zájem o komplexní pojištění. „U rodinných zájezdů si klienti nejčastěji sjednávají komplexní cestovní pojištění, které obsahuje také úrazové pojištění, pojištění odpovědnosti za škodu nebo pojištění zavazadel,“ potvrzuje Káňa.

Pojištění na kreditce nemusí stačit

V poslední době se rozmáhají pojištění vázaná na platební karty. Řada platebních karet však cestovní pojištění neobsahuje vůbec nebo jen v omezeném rozsahu. V některých případech musíte pojištění „aktivovat“, to znamená, že pojištění platí například až po prvním použití karty v zahraničí.

„Proto je vhodné si před odjezdem do zahraničí ověřit, jaká rizika a výši pojistného plnění vám vlastnictví konkrétní karty kryje, a případně tento rozsah doplnit o pojištění dalších rizik či vyššího plnění v rámci individuálně sjednaného cestovního pojištění,“ radí Káňa.

Důležité je podle něj především zkontrolovat rozsah krytí na plánované sportovní aktivity a dále to, jsou-li pojištěni i vaši rodinní příslušníci.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:
Cestovní pojištění

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám