Hlavní obsah

Počet Čechů, kteří se na cestu do zahraničí nepojistí, roste

Novinky, bab

Až téměř pětina Čechů vyjíždí do zahraničí bez uzavřeného cestovního pojištění. Přitom frekvence hlášených škod z ciziny už třetím rokem roste. U letních dovolených dokonce meziročně o 25 procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

O více než třetinu narostl počet škod přesahujících částku 100 tisíc korun. I přes zvyšující se počet onemocnění, úrazů, ale také krádeží a dalších pojistných událostí, se bohužel také zvyšuje podíl lidí, kteří do zahraničí jedou bez adekvátního cestovního pojištění.

Kartička zdravotní pojišťovny vás neochrání

Mnozí Češi stále spoléhají jen na pojištění na platební kartě nebo na evropský průkaz zdravotního pojištění. Ukázal to nový průzkum agentury NMS pro ERV Evropskou pojišťovnu.

„Karta zdravotní pojišťovny ale náklady na případné ošetření nepokryje. Platí totiž jen ve státem provozovaných zařízeních, nezahrnuje asistenční služby, transport do nemocnice nebo převoz zpět do Česka. Navíc musíte počítat s úhradou poměrně vysokých spoluúčastí,“ upozornil Štěpán Landík z ERV Evropské pojišťovny.

Jak vyplynulo z průzkumu, cestovní pojištění si na hlavní dovolenou vůbec nesjedná téměř každý šestý Čech (17 procent). O něco více riskují muži, bez pojištění vyjede dokonce každý pátý.

„Zajímavé je, že Češi se častěji zapomínají pojistit, když odjíždějí na Slovensko,” doplnila zkušenosti s klienty Lucie Ponertová ze Slavia pojišťovny.

Obsah a podmínky pojištění Čechy nezajímají

Alarmující je také to, že pouze devět procent turistů se při sjednávání cestovního pojištění rozhoduje podle rozsahu poskytované ochrany. Čtvrtina lidí se pojistí u oblíbené pojišťovny, pětina si sjedná pojištění současně s nákupem zájezdu u cestovní kanceláře.

Téměř třetina Čechů uvedla, že pojistné podmínky je v podstatě nezajímají. Přečte si je jen 15 procent z nás. „V tomto ohledu zaostáváme za západními zeměmi, kde se lidé více zajímají o svoji ochranu na cestách a finanční gramotnost je obecně na vyšší úrovni,“ dodal Landík.

V Bulharsku rapidně přibývají škody

Podle statistik nejvíc Čechů hlásí pojistné škody z Egypta, následuje Řecko a Turecko. Skokanem roku je Bulharsko, kde se meziročně zvýšila frekvence hlášených událostí o 53 procent, v případě Egypta je nárůst téměř o třetinu.

Turisté by si měli dát pozor nejen na nemoci a úrazy, ale i na zloděje a další rizika. Během tří letních měsíců nahlásí klienti téměř 60 procent všech pojistných událostí a letos tomu nejspíš nebude jinak.

Nejčastějšími zdravotními problémy, kterými turisté na svých dovolených trpí, jsou zažívací potíže, záněty uší a očí, kožní problémy a alergie. Roste i počet úrazů, a to kvůli zájmu o sportovní dovolenou. Bohužel roste také počet hospitalizací. Na ně připadá čtvrtina všech pojistných událostí.

„Mezi zcela běžné případy patří nevolnosti, evidujeme množství pohmožděnin a zlomenin, zejména u dětí pak záněty středního ucha, často se vyskytují i alergické reakce, popálení kůže nebo úpaly. Vážnější případy jsou často spojeny se sportem, jízdou na kole nebo vodními radovánkami, náklady se pak mohou vyšplhat až do stovek tisíc,“ upřesnila Lucie Ponertová.

Češi stále častěji ruší dovolenou

„Podíl škod ze storna už dohnal výdaje za léčbu nemocí a úrazů. Zatímco v roce 2012 činila storna třetinu z celkového objemu vyplacených škod, za rok 2014 to byla téměř polovina. Zvyšuje se i objem škod z pojištění storna, ten meziročně stoupl o sedm procent,“ upřesnil Landík.

Důvod je jasný, lidé stále častěji využívají pojištění storna zájezdu, protože své dovolené nakupují dříve. To potvrzují i cestovní kanceláře, které hlásí nárůst prodejů first minute zájezdů.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám