Hlavní obsah

Češi jsou v přístupu k zadlužení laxní, každý druhý nestuduje nabídku úvěrů

Novinky, bab

Téměř každý druhý Čech si vezme půjčku, aniž by si nabídku porovnal u vícero společností a řádně prostudoval smlouvu. V porovnání s Poláky, Slováky, Maďary a Rumuny se Češi v tomto směru ukazují být nejméně uvážliví.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Vyplynulo to z mezinárodního průzkumu, který realizovala agentura TNS pro společnost Provident Financial mezi více než pěti tisíci lidmi, z toho tisícovka pocházela z Česka.

Nejzodpovědnější jsou Rumuni

K laxnímu přístupu při braní půjčky se přiznalo 43 procent Čechů a 38 procent Poláků. Lépe jsou na tom Slováci a Maďaři, půjčky nesrovnává třetina z nich. Jako vůbec nejzodpovědnější z průzkumu vyšli Rumuni – půjčku si bez patřičného prostudování vzala pouze čtvrtina z nich.

„Skutečnost, že Češi nabídky méně prověřují a méně porovnávají mezi sebou, může souviset s tím, že mají tendenci důvěřovat poskytovateli, a tak se při výběru půjčky rozhodují rychle,“ vysvětlil Josef Macák z Providentu.

Délka rozhodování při výběru půjčky se v jednotlivých zemích liší. Pouze pětina Čechů se o půjčce rozhodovala déle než měsíc, zatímco v Polsku a Maďarsku to byla téměř čtvrtina.

Rekordmany v rozhodování jsou ale Slováci, dvě pětiny z nich si na výběr vhodné půjčky nechali více jak měsíc. Delší dobu se rozhodovala i více než třetina Rumunů.

„S tímto zjištěním koresponduje fakt, že si Češi v porovnání s ostatními sledovanými národy vůbec nejčastěji půjčují v případě nenadálých výdajů, na dlouhé rozhodování proto nemají čas. Dalšími důvody, kvůli kterým si Češi nejčastěji berou půjčky, jsou nákup zařízení do domácnosti a opravy či renovace,“ doplnil Macák.

Klíčová je rychlost

Bez ohledu na národnost se respondenti shodli, že mezi nejdůležitější kritéria pro výběr půjčky patří rychlost, s jakou jim peníze banky či nebanky poskytnou. Podstatná je dále cena a jednoduchost získání půjčky bez nutnosti velkého papírování.

Speciálně pro Čechy je důležitá dostupnost kamenné pobočky, což se v ostatních zemích ukázalo jako druhořadé kritérium. Podle Macáka se potvrzuje fakt, že  Češi jsou, co se týče financí, konzervativnější a i v době internetu stále preferují osobní kontakt.

Anketa

Porovnáváte různé nabídky před tím, než si vezmete půjčku?
Ano
81 %
Ne
19 %
Celkem hlasovalo 394 čtenářů.

Reklama

Související články

Půjčky nesplácí 290 tisíc Čechů

Půjčky a úvěry nesplácí celkem 290 tisíc Čechů. Splátku bance nebo úvěrové společnosti tito dlužníci neposlali již více než tři měsíce a úvěr jim byl tzv....

Výběr článků

Načítám