Hlavní obsah

Povinné měřáky tepla stále nemá až desetina domů

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé v domech, ve kterých se rozúčtovávají náklady na teplo mezi jednotlivé byty, musí mít od začátku letošního ledna u svých topných zařízení povinně nainstalované nejen předepsané regulační prvky, ale také měřáky tepla.

Foto: Profimedia.cz

Plošné kontroly se mají rozběhnout od dubna. Ilustrační foto.

Článek

Tzv. poměrové indikátory, které registrují dodávky tepelné energie, však nemá podle odborníků nainstalováno až desetina bytových domů.

„Odhadujeme, že přibližně pět až osm procent majitelů bytových domů dosud nevyvinulo žádnou aktivitu,“ sdělil Právu Daniel Nový, obchodní ředitel společnosti Ista, která se na měření a rozúčtování spotřeb tepla a vody specializuje.

„Bytové indikátory tepla si zatím nenechali namontovat, dokonce si je dosud ani neobjednali, ačkoliv tak měli učinit do konce roku 2014,“ dodal.

Další majitelé bytových domů, až dvě procenta vlastníků, sice už mají podle Nového dodávku indikátorů tepla smluvně zajištěnou, ale stále čekají, až na ně přijde řada.

Některá společenství vlastníků bytů zaspala 

Všechny dodavatelské i montážní firmy jsou totiž zcela vytížené. „Očekávám ale, že do konce dubna se podaří všechny objednávky uspokojit a bez indikátorů tak zůstanou jen jejich zarytí odmítači,“ uvedl Nový.

U některých opozdilců může být podle expertů splnění zákonné povinnosti z technických důvodů velmi složité, například kvůli atypicky řešenému rozvodu tepla. „Většinou se ale jedná o případy, kdy třeba některé obce nebo SVJ (společenství vlastníků bytových jednotek) jednoduše zaspaly a teprve teď začínají poptávat dodavatelské firmy,“ podotkl Nový.

Právo na to upozornili i majitelé některých bytů. „Předseda našeho SVJ nám stále neposkytl nabídky od firem, musíme ho uhánět. Řekl nám jen, že nás měřiče tepla budou stát 500 až 1000 Kč,“ postěžoval si vlastník bytu v Praze 11.

Plošné kontroly až od druhého čtvrtletí 

„Podle našich poznatků z Brna i dalších regionů ČR až v 10 procentech bytů a nebytových prostor indikátory topných nákladů nebo měřiče tepla dosud chybí,“ řekl Právu Josef Haumer z firmy Enbra, která se mimo jiné zabývá i měřením spotřeby tepla.

Státní energetická inspekce (SEI) ani ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) netuší, v kolika bytových domech nejsou povinné měřáky tepla ještě nainstalovány, vlastníci domů totiž nemají v tomto ohledu žádnou oznamovací povinnost.

SEI dosud na základě podnětů, respektive udání, provedla jen několik kontrol, které se nové povinnosti týkají. Plošné kontroly podle mluvčí inspekce Radky Vymlátilové začnou až ve druhém čtvrtletí.

Majitelům domů, kteří měřáky nenainstalují, hrozí velké pokuty. „V případě fyzické osoby, kdy jde o přestupek, může být uložena pokuta až do výše 50 000 Kč. Možný je i jiný postih, například uložením opatření k nápravě,“ řekla Právu mluvčí SEI.

U právnických osob a podnikatelů, kdy se jedná o správní delikt, se pokuta ukládá vždy, a to až do výše 200 000 Kč. „Alternativní řešení zde zákon nepřipouští,“ upozornila Vymlátilová.

V rodinných domech být nemusí

Instalace poměrových indikátorů má podle ministerstva průmyslu vést k úsporám tepelné energie a spravedlivějšímu rozpočítávání nákladů za spotřebované teplo.

Povinnost instalace přístrojů se týká pouze domů, kde se provádí rozúčtování nákladů mezi konečné spotřebitele. „Nemusí je mít rodinné domy, objekty pro rodinnou rekreaci ani objekty užívané jedním vlastníkem (hotely, školy apod.),“ sdělil už dříve Právu Miroslav Kynčl z tiskového odboru MPO.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám