Hlavní obsah

Sledování videa či procházení e-mailů v mobilech v EU zlevní

Evropská unie od začátku července sníží cenové limity pro mobilní datový roaming o více než polovinu oproti loňskému létu. Používání map, sledování videa či procházení e-mailů v chytrých mobilních telefonech při cestování po EU tak ještě více zlevní. Uvedla to Evropská komise ve své tiskové zprávě. Dodala, že se sníží rovněž ceny telefonických hovorů a SMS zpráv.

Foto: Profimedia.cz

O letošních dovolených v Evropě bude levnější stahování dat i volání. Ilustrační foto.

Článek

Maximální cena za stažení jednoho megabytu dat v rámci EU od července klesne na 0,20 eura (5,5 Kč) z 0,45 eura. Maximální cena odchozího hovoru se sníží zhruba o pětinu na 0,19 eura za minutu a cena jedné SMS nebude smět přesáhnout 0,06 eura, což představuje čtvrtinový pokles. Stanovené limity nezahrnují daň z přidané hodnoty.

Někteří mobilní operátoři již ohlásili zlevnění roamingu. Český T-Mobile se například rozhodl snížit od poloviny června ceny roamingového volání v Evropě o 16 procent. Od července přikročí k 16procentnímu zlevnění roamingového volání také česká pobočka Vodafonu.

Poplatky za roaming se mají zcela zrušit 

Komise navíc pracuje na úplném odbourání roamingových poplatků. Upozorňuje, že díky krokům, které EU začala přijímat v roce 2007, se již ceny za roamingové služby snížily o 80 až 90 procent.

„Razantní snížení cen za datový roaming pocítíme letos v létě všichni, a to znatelně. Ale tím to nekončí. Proč vůbec za roaming platit, když máme jednotný trh? Doufám, že do konce roku budou poplatky podle dohody zrušeny úplně. Evropský parlament odvedl svou práci a teď je na členských státech, aby se připojily,” uvedla eurokomisařka pro digitální technologie Nelie Kroesová.

Telekomunikační sektor plány na zrušení roamingových poplatků ostře kritizuje kvůli obavám z poklesu příjmů. Někteří odborníci varují, že mobilní operátoři by zrušení roamingových poplatků mohli kompenzovat všeobecným zdražováním svých služeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám