Hlavní obsah

Finanční poradna: Končí mi rodičovská dovolená. Může mi dát zaměstnavatel výpověď?

Bohužel jde o smutnou realitu, matka, případně otec, se chce po rodičovské dovolené vrátit ke svému původnímu zaměstnavateli, ovšem ten už přijal jiného zaměstnance a o původního „rodiče“ nestojí. Na co máte právo a jak se můžete bránit?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Dokud je žena těhotná, případně čerpá mateřskou nebo rodičovskou dovolenou, je v tzv. ochranné lhůtě a podle zákoníku práce výpověď dostat nesmí (nebo pouze ze závažného důvodu, například pokud se zaměstnavatel ruší). Což ovšem ne každého zaměstnavatele zastaví.

Jsou případy, kdy zaměstnavatel „nutí“ ženu k odchodu na dohodu ještě během rodičovské. Na to ale nemusíte přistoupit, případně si můžete vyjednat lepší odstupné. Musíte ovšem počítat s tím, že po rodičovské skončíte na úřadu práce, samozřejmě za předpokladu, že do té doby neseženete jiné zaměstnání.

Pokud by došlo k tomu, že by se vám zaměstnavatel pokusil dát klasickou výpověď i v ochranné lhůtě, tedy během rodičovské, měli byste mu ihned písemně oznámit, že je výpověď neplatná a že trváte na tom, aby vás i nadále zaměstnával.

Do dvou měsíců ode dne, kdy s vámi zaměstnavatel neplatně rozvázal pracovní poměr, byste se měli obrátit na soud. A informujte oblastní inspektorát práce, protože zaměstnavatel porušil zákoník práce. Kontakty najdete na www.suip.cz.

Když je místo obsazené

Jestliže zaměstnavatel přijal na vaše místo jiného zaměstnance a místo smlouvy na dobu určitou – tedy než se vrátíte z rodičovské – s ním podepsal smlouvu na dobu neurčitou, nemůže vám na základě toho dát výpověď pro nadbytečnost.

Má povinnost nabídnout vám jiné místo podle podmínek pracovní smlouvy v souladu se sjednaným druhem a místem výkonu práce. Takže pokud jste dříve pracovali jako specialisté na logistiku, nemůže vás teď pasovat na uklízečku. Jestliže pro vás žádnou odpovídající práci nemá, jde o překážku v práci na jeho straně a měl by vám vyplácet náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku.

Může vám také nabídnout změnu pracovní smlouvy, ovšem jen za předpokladu, že s tím souhlasíte.

Výpověď

Výpověď z pracovního poměru můžete kromě vážného porušení povinnosti nebo zrušení či přemístění zaměstnavatele dostat pouze v případě, že se stanete nadbytečnými vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele například o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách.

V tomto případě končí pracovní poměr uplynutím výpovědní lhůty, která je minimálně dvouměsíční. Během této doby vás zaměstnavatel může nechat pracovat (ovšem podle pracovní smlouvy), nebo pro vás práci nemá, a tak vám vyplácí náhradu mzdy a vy jste už doma. Poté vám náleží odstupné. Jestliže jste ve firmě pracovali více než dva roky, mělo by být ve výši trojnásobku průměrného platu.

Dohoda. Opravdu?

Pokud však na vašem původním místě sedí nový zaměstnanec se smlouvou na dobu neurčitou, o žádnou organizační změnu se nejedná. Kdyby vás zaměstnatel i tak propustil a vy byste se obrátili na soud, je dost pravděpodobné, že byste vyhráli – podobné případy už se v uplynulých letech staly.

Protože ale většina lidí nechce vstupovat do soudního sporu, zaměstnavatel vám obvykle nabídne odchod na dohodu. Někteří to zkoušejí a chtějí, abyste odešli hned s tříměsíčním odstupným, ale nezapomeňte, že u klasické výpovědi běží i dvouměsíční výpovědní lhůta, takže byste těch platů měli dostat celkem pět. Což je částka, na které byste měli trvat i v případě dohody.

V dohodě by také měl být uvedený vážný důvod, proč dochází k ukončení pracovního poměru – kvůli tomu, aby vám úřad práce nesnížil podporu v nezaměstnanosti. Může jít jak o organizační důvody, tak třeba o to, že musíte celodenně pečovat o dítě do čtyř let (v případě, že se nedostalo do školky).

Úřad ombudsmana rovněž nedávno upozornil rodiče, kteří se vrací po rodičovské do zaměstnání a jejich poměr následně skončí, aby se na úřad práce přihlásili nejpozději do tří pracovních dnů. Jestliže tuto lhůtu nedodrží, náleží jim ze zákona pouze minimální podpora v nezaměstnanosti.

Na vaše dotazy odpovídá Martin Špaček z portálu Sfinance.cz.

Jak dlouho můžu čerpat rodičovskou dovolenou? Rodičovský příspěvek budu pobírat do doby, než dcera nastoupí do školky, tedy zhruba do jejích tří a půl let. Kamarádka mě ale upozornila, že rodičovská dovolená je možná pouze do tří let věku dítěte a pak se musím vrátit do práce.
Rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek jsou skutečně dvě různé věci. Rodičovskou dovolenou můžete čerpat maximálně do tří let věku dítěte, zatímco rodičovský příspěvek můžete pobírat až do čtyř let věku své dcery. Po skončení rodičovské dovolené byste skutečně měla nastoupit do zaměstnání, můžete ale zaměstnavatele požádat o neplacené volno. Ten vám však nemusí vyhovět, záleží na jeho vůli a vstřícnosti. Pokud nebude souhlasit a vy budete chtít přesto zůstat s dcerou doma až do jejího nástupu do školky, budete pravděpodobně muset přistoupit k dohodě o ukončení pracovního poměru. Můžete se pokusit dohodnout i na zkráceném úvazku, který by vám umožnil lépe skloubit rodinu a práci, ale vše záleží na dobré vůli zaměstnavatele.

Reklama

Výběr článků

Načítám