Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak neprodělat na letní brigádě

Ještě nemáte letní brigádu? Nevadí. Spousta firem je začíná nabízet i týden nebo dva před požadovaným termínem nástupu. Co je ale důležité - trvejte na řádně sepsané smlouvě a zjistěte, jestli byste třeba nemohli ušetřit na dani.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejjednodušší způsob, jaký získat brigádu, je přes známé nebo příbuzné. Pracuje někdo z nich ve firmě (případně vlastní firmu), kde na léto nabírají brigádníky? Měl by vědět, že vy právě něco hledáte.

Pokud tuhle možnost nemáte, vyzkoušejte internet - buďto pracovní portály, na kterých si můžete vyhledat brigády podle regionů, nebo weby pracovních agentur, které zprostředkovávají brigády celoročně. Tenhle způsob však funguje spíše ve větších městech, takže pokud nebydlíte v Praze nebo Brně, nabídka vás asi příliš nepotěší.

Nic jste nenašli? Zkuste úřad práce, případně si udělejte seznam místních firem, které můžete osobně obejít nebo jim mailem poslat životopis. Největší šance bývá v supermarketech a hypermarketech, v restauracích či hotelech, v továrnách a skladech, případně můžete uspět i při sklizňových nebo úklidových pracích.

Důležité je vytrvat a nemít přehnané nároky. Kdo hledá výhradně administrativní práci, nejspíš prosedí celé prázdniny doma, protože těch je v nabídkách čím dál méně.

Na dohodu?

Ještě před nástupem nezapomeňte uzavřít smlouvu. V případě brigády se obvykle jedná buďto o dohodu o provedení práce (DPP), nebo o dohodu o pracovní činnosti (DPČ). V případě DPP můžete odpracovat až 300 hodin ročně. Zaměstnavatel vám musí ze zákona vyplácet minimálně 50,60 korun na hodinu, a pokud si vyděláte do deseti tisíc měsíčně, neplatíte vy ani on zdravotní, sociální či nemocenské pojištění.

Hradíte pouze srážkovou daň ve výši 15 procent ovšem od ledna 2014 platí, že ke konci roku můžete v daňovém přiznání požádat finanční úřad o její navrácení – za předpokladu, že váš příjem na dohodu o provedení práce nepřesáhl měsíčně 10 tisíc korun. Pokud váš měsíční výdělek přesáhne 10 tisíc korun, platíte vy i zaměstnavatel veškeré výše vyjmenované pojištění jako jakýkoliv jiný zaměstnanec - včetně daně.

Jestliže je předem jasné, že u zaměstnavatele odpracujete více než 300 hodin ročně, pravděpodobně uzavřete DPČ. Na tu můžete pracovat maximálně 20 hodin týdně. Zdravotní, sociální a nemocenské pojištění platíte vy i zaměstnavatel až od částky 2500 korun měsíčně a odměna z dohody o pracovní činnosti je od ledna 2014 zdaněna 15procentní zálohou daně z příjmu; pokud podepíšete prohlášení poplatníka k dani, můžete si zálohu snížit o daňová zvýhodnění.

Obě dohody musejí být uzavřeny písemně. Jestliže po vás budoucí zaměstnavatel chce, abyste pracovali načerno, případně vás nutí, abyste dohodu podepsali až zpětně, uvědomte si, že si tím podstatně ztěžujete podmínky pro případné pozdější vymáhání odpracované mzdy. Může se totiž stát, že budete pracovat většinu prázdnin a nakonec neuvidíte ani korunu.

Kolik si vyděláte?

V případě práce na dohodu je minimum 50,60 korun na hodinu, ale zaměstnavatelé bývají obvykle o něco štědřejší. Podle odborníků z pracovních portálů a agentur se mzdy brigádníků pohybují od 60 do 80 korun, někdy až do 100 korun na hodinu. Také se stává, že stejná firma (například supermarket nebo hypermarket) platí o něco vyšší hodinovou mzdu brigádníkům v Praze než v jiných částech republiky.

Pokud se s vámi zaměstnavatel rozhodne ukončit pracovní poměr předčasně, nemáte nárok na odstupné, pouze vám běží 15denní výpovědní lhůta. Stejně tak pokud se vy rozhodnete skončit dříve, než bylo původně domluveno, měli byste rovněž dodržet 15denní výpovědní lhůtu.

DPP nebo DPČ také můžete uzavřít pouze v případě, že je vám více než 15 let a že jste už ukončili povinnou školní docházku.

Na vaše dotazy odpovídá Martin Špaček z portálu Sfinance.cz.

Dcera (18 let) by chtěla odjet na letní brigádu do Velké Británie. Jsem z toho dost nervózní, a tak by mě zajímalo, jestli potřebuje nějaké pracovní povolení. Je lepší jet s agenturou, nebo bez ní? Jak veliký poplatek se vlastně agentuře platí za zprostředkování brigády?
Do Velké Británie ani do ostatních zemí EU vaše dcera pracovní povolení nepotřebuje. Může zde normálně pracovat, ať už jako zaměstnanec, nebo jako osoba samostatně výdělečně činná. Pokud dcera nemá nějaký osvědčený kontakt na zaměstnavatele, u kterého například již pracovali její kamarádi nebo známí, může zkusit hledat na českých i zahraničních portálech, například přes EURES (tzv. databáze evropských vyhledávačů), nebo se napoprvé obrátit na agenturu. Ať si ale na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí ověří, že má k téhle činnosti agentura povolení. Poplatek za zprostředkování zaměstnání by také agentura neměla vyžadovat po vaší dceři, ale od potenciálního zaměstnavatele. Je dobré si rovněž předem vyžádat pracovní smlouvu a dobře si ji prostudovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám