Hlavní obsah

Finanční poradna: Co dělat v případě uvalení exekuce

Novinky, bab

Dostat se na seznam neplatičů je jednodušší, než si myslíte. Stačí snížení příjmu kvůli nemoci, nástupu na mateřskou nebo odchodu do důchodu. Zadluženost domácností roste – a s ní i pravděpodobnost, že vám na dveře zaklepe exekutor. Jak postupovat, abyste v případě uvalení exekuce neprodělali více, než je nezbytně nutné?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

O nařízení exekuce ze začátku vůbec nemusíte vědět. Usnesení o nařízení exekuce vám bude doručeno až společně s exekučními příkazy postihujícími vaši mzdu nebo majetek. V této chvíli je třeba začít okamžitě jednat. Představa o tom, že se budete pošťákovi vyhýbat tak dlouho, až dluh bude zapomenut, je naprosto mylná. Finanční problémy mají tendenci růst.

Pokud se navíc do sporu vloží exekutor, k dlužné částce a úrokům z prodlení se přidají ještě náklady na práci exekutora. Ten může postihnout nejen váš hmotný majetek, ale i mzdu, bankovní účet, stavební spoření, pojistky, cenné papíry a další zdroje.

Když u vás zaklepe exekutor

Nikdy se nesnažte zabezpečit váš domov tak, aby se do něj exekutor nedostal. Pokud zabráníte výkonu exekuce třeba zamčením vchodových dveří, půjdou všechny případné vícenáklady na váš účet, tedy i výdaje za zámečníka. Budete-li se bránit ještě aktivněji, výslech na policii vás nemine.

Snažte se celou situaci řešit v klidu a s rozvahou. Od vykonavatele si vyžádejte k nahlédnutí jeho průkaz a pověřovací listiny. Pokud jste přesvědčeni o tom, že nikomu nedlužíte, zkontaktujte policii a nechte si poradit, na co máte v takové situaci právo. Přestože se jedná o mezní situaci, neslibujte nic, co nemůžete splnit. To, co sdělíte pověřeným zaměstnancům exekutora, bude bráno jako závazná dohoda, jejíž nedodržení vám jen přitíží.

Zaplaťte co nejrychleji

Snažte se splnit to, co je vaší povinností, tedy zaplatit. Z usnesení o nařízení exekuce zjistíte, který exekutorský úřad váš případ spravuje. Zjistěte si, jakým způsobem můžete svůj dluh uhradit, a učiňte tak. Většina exekutorů umožňuje zaplatit dluh hotově na úřadě i vložením na účet. Pokud budete jednat rychle, můžete ušetřit alespoň část nákladů na exekuci.

Máte-li možnost sehnat peníze na úhradu svého dluhu a potřebujete na to jen chvíli času, zažádejte o odklad exekuce. Počítejte však s tím, že soud se bude ptát proč a nemá povinnost vám odklad povolit. Pokud bude váš návrh zamítnut, jen to prodraží průběh exekuce.

Když nic nedlužíte

Máte-li dojem, že je zásah exekutora neoprávněný, obraťte se na soud. Pověření zaměstnanci exekutora s platným exekučním příkazem mohou získat povolení ke vstupu do bytu i v případě, že nic nedlužíte, ale existuje důvodné podezření, že byste u sebe mohli mít majetek dlužníka, na kterého byla exekuce uvalena.

Přestože vám bude exekutor pod rukama označovat či dokonce zabavovat váš majetek, nebraňte mu v tom – stejně nic nezmůžete. Veškerou energii vložte do shánění důkazů, že se jedná o váš výlučný majetek (faktury, kupní smlouvy, účtenky na jméno, svědci apod.).

Zkontaktujte svého právního zástupce a sepište tzv. vylučovací žalobu a připojte k ní písemné či svědecké důkazy. Vylučovací žalobu podejte k soudu, který rozhodl o nařízení exekuce. Stejně tak zkontaktujte exekutora, a to nejlépe písemně. Budete tak mít důkaz o tom, že jste jej o neoprávněně zabaveném majetku informovali.

Na vaše dotazy odpovídá Martin Špaček z portálu Sfinance.cz.

Už mě nebaví platit podnájem, uvažuji, že si pořídím byt na hypotéku. Zároveň mě ale děsí představa, že bych do bytu investovala všechny volné peníze a nezbylo by mi nic pro případnou rezervu. Co když se něco stane a na mě přijdou exekutoři?
Při zvažování hypotéky je potřeba myslet i na krizové situace, které mohou nastat v průběhu jejího splácení. Je to například ztráta vašeho zaměstnání z důvodu nemoci či úrazu. Na případné výpadky příjmu vám doporučuji připravit peněžní rezervu alespoň ve výši pěti měsíčních platů. Spousta lidí udělá tu chybu, že si vezme 85 nebo 90procentní hypotéku, vloží do ní 10 nebo 15 procent vlastních peněz, což jsou často jediné našetřené peníze, a rezerva je najednou pryč. Abyste nepřišla o všechny našetřené peníze, můžete ještě zvážit 100procentní hypotéku, do které nemusíte dávat žádné vlastní peníze. Má sice vyšší sazbu, ale budete s ní bez stresu. Navíc si po tří– či pětiletém fixu můžete hypotéku refinancovat a sazbu snížit. Rezervu si také můžete uložit na spořicí účet, ze kterého lze běžně vybírat. Díky tomu se vám peníze zhodnotí.
Nechtěl bych se zadlužit více, než musím, ale vůbec nevím, podle čeho úvěr vybírat. Všichni jenom říkají, že mají výhodnou úrokovou sazbu. Na co se mám při výběru půjčky zaměřit?
Úrokové sazby finančních společností se v inzerci tváří opravdu výhodně. Často se však jedná o sazbu „od“, která je očištěna o poplatky a další náklady související s úvěrem. Proto doporučujeme nejdříve zjistit reálnou sazbu RPSN (roční procentní sazba nákladů), která již tyto poplatky zohledňuje. Obecně se zajímejte zejména o to, kolik za půjčku zaplatíte celkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám