Hlavní obsah

Půjčky v rodině a od přátel? Mnohdy zlikvidují dlouho budované vztahy

Právo, Jindřich Ginter

Lidé si začínají čím dál tím více půjčovat mezi sebou, tedy mezi kamarády a v rodině. Letité vztahy to ale ve většině případů zničí a promění v nesmiřitelné nepřátelství. Půjčky poskytnuté v dobré víře, bez profesionálního právního krytí, se totiž nevracejí a bývají většinou nevymahatelné.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V policejních zprávách za poslední dva roky se to jen hemží informacemi o věřitelích podávajících na své donedávna blízké osoby trestní oznámení v zoufalé snaze z nich něco vymoci. Tyto půjčky ovšem bývají podle právníků i exekutorů většinou nenávratně ztracené.

Lidé totiž půjčují svým známým a příbuzným i více než stotisícové částky, aniž si je nechají přes advokáta prověřit v databázi exekucí. Zkrátka vše je jen na čestné slovo. Myslí si třeba, že půjčují druhému na slibný podnikatelský záměr, a místo toho peníze posloužily jen na zalepení jiných dluhů. Jinými slovy – šly do stoupy.

„Počet půjček mezi kamarády a rodinnými příslušníky roste. Stovky tisíc lidí mají záznam v Centrální evidenci exekucí, proto jim banky nepůjčí. Lidé už přitom vědí, jaké praktiky na ně šijí některé nebankovní firmy či lichváři, a proto si více půjčují mezi sebou,“ potvrdil Právu právník z bezplatného portálu Poradnaveritele.cz Rostislav Kovář.

Jenže taková půjčka bývá začátkem konce kamarádství nebo slušných rodinných vztahů. Scénář těchto případů bývá jako přes kopírák – dlužník vytluče klín klínem, jenže zůstává bez práce, bez pravidelného příjmu, slibuje, ale půjčku nevrátí.

Příbuzní či kamarádi třeba i sepíšou na koleně, kdo, komu, kolik půjčil, datum splatnosti a kdo za půjčku ručí, jenže pocit, že jsou tak právně krytí, bývá klamný.

Roli ručitele je nutno definovat

Příklad z praxe: kamarád půjčil kamarádovi sto tisíc, a ten půjčku na papíře zajistil tím, že do záhlaví smlouvy uvedl jako ručitele svého blízkého příbuzného. Lidově řečeno – když nebudu moct splácet já, vymáhat to můžeš po příbuzném. Omyl.

Byť je totiž v záhlaví smlouvy veden další příbuzný nebo známý jako ručitel, tak není-li dále ve smlouvě jasně uvedeno, za jakých podmínek přechází nezaplacený závazek z dlužníka na ručitele, je z toho následně u soudu ručitel venku, neboť soud na něho pak pohlíží už jen jako na svědka. Proti svědkovi přitom už nelze zahájit exekuci jako proti ručiteli.

„Je-li na smlouvě pouze napsáno, že daná osoba je ručitelem, aniž by bylo výslovně definováno, že v případě, kdy dlužník neplatí, ručí on za povinnost uhradit dlužnou částku, pak si věřitel značně zkomplikoval situaci. A to i když je domnělý ručitel na smlouvě podepsán,“ potvrdil Kovář.

Ve své věřitelské poradně se s takovými polovičatými smlouvami setkává poměrně často, přičemž dojde-li na soud, bývá už pozdě. Jestliže totiž domnělý ručitel podle něho před soudem jen prohlásí, že je pouze svědkem, věřiteli nezbývá nic jiného než částku nárokovat jen po dlužníkovi. A ten je už obvykle hlášen k trvalému pobytu na obecním úřadě a vykazuje, že nic nemá.

„Jestliže má smlouva tento nedostatek, je vhodné ji včas opatřit dodatkem, který jasně určuje, kdo je ručitel a za jakých podmínek je povinen převzít závazek za dlužníka,“ dodal Kovář.

A opačně: na svědka spadl dluh 15 miliónů

Stávají se ale i zcela opačné situace, kdy z pouhého svědka půjčky byl najednou ručitel. „Věřitel a dlužník mezi sebou podepsali směnku. Jako svědek se na ni podepsal kamarád věřitele. Dlužník získal půjčku 15 miliónů a vzápětí přestal komunikovat a splácet,“ vzpomíná Kovář.

„Svým podpisem na směnce, o němž se domníval, že stvrzuje pouze svědectví, se ale automaticky stal ručitelem. A věřitel by tím pádem mohl u soudu svůj nárok na peníze uplatňovat i po něm,“ dodal Kovář.

Právníci varují – smlouvy stažené z internetu obsahují řadu chyb a u soudu mnohdy neobstojí. Třeba prověření osoby v registru exekucí u právníka stojí kolem stovky, což jsou drobné, když jde o desítky tisíc i více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám