Hlavní obsah

Zima přichází. S trochou chytrosti lze účty za vytápění srazit o tisíce

Právo, Novinky, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima klepe na dveře a mnoho domácností se začíná zamýšlet nad tím, kolik v nadcházejících měsících za teplo v bytě nebo domě vlastně zaplatí. Přitom cest, jak si účty za energie srazit, je hned několik. Úsporným chováním lze podle odborníků za sezónu ušetřit i tisíce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejčastější rady odborníků zní asi takto: „Vyměňte stará okna za nová, zateplete celý dům a pořiďte si nový moderní kotel - protopíte méně a za řadu let se investované peníze vrátí.”

Podle mluvčího skupiny ČEZ Jana Pavlů lze zateplením budovy ušetřit 15 až 60 procent nákladů na vytápění.

K podobným číslům došel i energetický odborník ze sdružení inspektorů nemovitostí Nemopas Tomáš Kupsa. Orientační úspory se podle něj například v případě výměny oken u rodinného domku pohybují kolem 10 až 15 procent. „Zateplením obvodových stěn lze ušetřit zhruba 30 procent, zateplením střechy 10 až 15 procent a zateplením podlahy asi pět procent tepla na vytápění,“ spočítal Kupsa.

Řešením může být i rekuperace 

Všechna tato opatření podle něj spočívají ve snížení ztrát tepla skrz obvodové konstrukce domu. Také je ale možné ušetřit část tepla, které z domu uniká větráním.

„V dnešní době je již možné poměrně levně, za cenu do 10 000 Kč, pořídit ostrovní větrací jednotku s opětovným využitím tepla odpadního vzduchu (tzv. rekuperace). Tato jednotka se instaluje do obvodové stěny, nejsou k ní potřeba žádné rozvody. Jednotka zajistí přívod čerstvého venkovního vzduchu do místnosti, kde je instalována. Tento vzduch se předehřívá od vzduchu odpadního, z něhož lze získat až 70 procent tepla,“ vysvětlil Kupsa.

Tuto jednotku je přitom možné nainstalovat do jednotlivých obytných místností a tím dosáhnout další až dvacetiprocentní úspory tepla na vytápění. „Kromě úspory je jistě výhodou i kvalitní odvětrání škodlivin jako CO2, a to i v době, kdy nejsou otevřena okna,“ dodal Kupsa.

Ušetřit lze i bez velkých investic

Investice do zateplení či rekuperace ale může být pro mnoho lidí finančně více než problematická. „Ne každý má byt v zatepleném domě a ne každý majitel rodinného domu si může dovolit zateplení, jehož cena obvykle převyšuje 100 tisíc korun. Výrazných úspor energie lze ale dosáhnout i bez něj,“ zdůraznil Pavlů.

A to se týká nejen tepla jako takového, ale například i elektřiny. Podle Pavlů by lidé měli například ohřívat jen tolik vody, kolik opravdu potřebují. „Pokud jde o spotřebu, tak zde jednoznačně vychází levněji použít rychlovarnou konvici než elektrický vařič. V rychlovarné konvici ohřejete jeden litr vody za zhruba 0,45 Kč, na elektrickém vařiči za 1,17 Kč,“ odkázal na související analýzy Pavlů.

Optimální teplota v chladničce pro uchování potravin i pro její funkčnost je 5 °C, v mrazničce pak -18°C. „Důležité je, aby lednička stála na chladném místě. S každým stupněm, o který teplota okolí ledničky překračuje hranici 20°C, vzroste její spotřeba o zhruba 6 procent. Důležité je pravidelně odmrazovat, tím lze ušetřit až 650 Kč za rok,“ doplnil Pavlů.

Určitě se také vyplatí čas od času si porovnat nabídky jednotlivých dodavatelů energií, například na této cenové kalkulačce.

Tip, jak ušetřit
Regulujte teplotu
V prvé řadě není nutné mít doma v každé místnosti 23 °C. Zatímco v obývacím pokoji je přiměřeným komfortem 22 °C a v koupelně 24 °C, v ložnici se může teplota pohybovat kolem 18 °C. Každý jeden teplotní stupeň dolů znamená podle odborníků úsporu 6 procent, už jenom vhodnou regulací tedy můžete velkou část peněz ušetřit.
Vykliďte prostor u topení
Důležité je rovněž mít kolem topení volný prostor. Nábytek v těsné blízkosti topení snižuje jeho výhřevnost. Přesunutí křesla o metr dál od radiátoru nebo vyhrnutí závěsů může znamenat až 10% úsporu za vytápění.
Větrejte krátce a intenzivně
Známou radou je, větrat co nejvíce, ale po kratší dobu. A proč vlastně? Je to prosté, rychlá obměna vzduchu v místnosti znamená mnohem menší tepelnou ztrátu, neboť nestihnou vychladnout také stěny v místnosti.
Zasklete lodžii
Pokud bydlíte v nezatepleném domě, můžete až pětinu nákladů na vytápění ušetřit zasklením lodžie. Zasklená lodžie snižuje průvan a vytváří další tepelnou bariéru, která snižuje úniky tepla ven.
Zaizolujte stará okna
Vyměnit stará okna stojí vždy za zvážení, ale je to samozřejmě nákladné. Dobrého výsledku lze levněji dosáhnout lepším zatěsněním vnějšího okna a výměnou skla ve vnitřním okně za izolační dvojsklo.
Utěsněte dveře
Vstupní dveře nebo i dveře do sklepa či na půdu dobře utěsněte. Stačí například vyměnit práh za vyšší a do rámu dveří nalepit pěnové či gumové těsnění. Na spodní hranu dveří můžete připevnit těsnící lištu s kartáčkem.
Nainstalujte komínový nástavec
Moderní kotle na plyn dokáží zajistit až třetinovou úsporu, jejich pořizovací cena je však okolo padesáti tisíc korun. Na svém domě nebo chalupě ale můžete instalovat komínový nástavec. Může tak ušetřit až 30 % nákladů na vytápění, jeho pořizovací cena se přitom pohybuje kolem 2500 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám