Hlavní obsah

Nepojistitelných je 90 tisíc objektů. A po povodních může být hůř

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku je zhruba 90 tisíc domů, chat a dalších objektů, které jsou proti riziku povodně prakticky nepojistitelné. Jejich seznam se navíc může po letošních povodních ještě rozšířit. Vyplývá to z vyjádření zástupců pojišťoven.

Foto: Jan Pečený, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Až ve druhé polovině letošního roku má být přitom z jednání v rámci České asociace pojišťoven jasné, jak budou pojišťovny přesně používat nové povodňové mapy.

To, za kolik a zda vůbec nemovitost pojišťovna pojistí, záleží na tom, ve kterém ze čtyř povodňových pásem daná nemovitost leží.

„Vycházíme přitom z tzv. povodňových map, které povodňová pásma definují,“ řekl Právu mluvčí České pojišťovny (ČP) Tomáš Zavoral.

Pojistí, ale dráž

V prvním povodňovém pásmu jsou oblasti, kde povodně nehrozí. Domy stojící ve 2. a 3. pásmu jsou také běžně pojistitelné, pojistné je ovšem vyšší. Lokality ve 4. pásmu jsou pak z hlediska pojišťoven nejrizikovější. Jedná se o místa v bezprostřední blízkosti vodních toků. Riziko povodně nemusí být podle Zavorala u všech nemovitostí ve 4. pásmu zcela nepojistitelné.

„Přistupuje se k němu na základě vyjádření odborníka pojišťovny velmi individuálně. Například se může vyloučit desetiletá dvacetiletá voda, nebo se stanoví limit pro riziko záplav a povodní, nebo je možnost kombinace obojího,“ uvedl mluvčí.

Současně se podle něj také zohledňují všechna provedená nebo plánovaná protipovodňová opatření atd. „Takže i zde určitá šance je,“ dodal Zavoral.

Podle odhadů ČP je v rámci celé České republiky v prvním pásmu zhruba 76 procent objektů, ve druhém 14 procent, ve třetím sedm procent a ve čtvrtém pásmu asi tři procenta objektů.

Vzhledem k tomu, že pojišťovna vychází ze zhruba 2,9 miliónu adres v zemi, počet nepojistitelných domů se blíží devadesáti tisícům.

Pojišťovny už informovaly, že rozsah škod, které letos napáchala velká voda, bude vyšší, než původně očekávaly. „Letošní povodně lokálně snesou srovnání s velkou vodou v roce 2002,“ sdělil ve středu Právu mluvčí Generali Jiří Cívka.

Reklama

Výběr článků

Načítám