Hlavní obsah

Příliš levné chytré telefony mohou být pastí na peníze

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří si chtějí koupit na internetu zboží za výrazně nízkou cenu, by měli být ostražití. Například zánovní chytré mobily za pár tisíc korun mohou být podvod, při kterém prodejci inkasují jen peníze, ale objednané věci nepošlou.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Podvodníci se u jednotlivých podvedených lidí snaží držet pod pět tisíc, aby se vyhnuli trestnímu řízení.

Článek

„Takhle mne teď nedávno okradli o 1 500 korun. Poslala jsem zálohu na iPad a hoši zmizeli ze světa. Uváděli, že jsou z Bystřice pod Hostýnem. Nakupuji často přes internet. Tohle bylo poprvé, co mě napálili. Měli dvě čísla mobilu, e-mail, účet. Ale vše už bez reakce,“ popsala čtenářka Stanislava B. z Břilice zkušenost z jednoho menšího, ale známého webového bazaru.

Není jediná. Na tom samém serveru se spálili i další.

„Okradli mne před půl rokem. Našel jsem další okradené a podal trestní oznámení. Bylo známo telefonní číslo, číslo účtu a e-mail podezřelého. Policie nic nevyšetřila,“ reagoval Petr B. z Prahy na článek Práva.

„U nabídek za zlomek původní ceny trvejte na osobním odběru, neplaťte předem. Zbystřete, když vás prodejce tlačí na rychlé rozhodnutí,“ radí mluvčí Seznamu.cz Irena Zatloukalová.

Cizinci to na Čechy zkoušejí s překladačem

Seznam.cz registruje také podvodníky z ciziny, kteří se snaží napálit Čechy navzdory jazykové bariéře.

„Podvodný inzerát je ten, kde vám na vaši poptávku přijde odpověď lámanou češtinou, většinou je pořízena pomocí překladačů. Často s historkou o rychlém odjezdu ze země, pracovní příležitosti v zahraničí a podobnými více či méně uvěřitelnými historkami, proč si nemůžete zavolat,“ popisuje Zatloukalová indicie podvodníků.

Lovci podvodníků

Seznam.cz v reakci na růst internetových podvodů posílil své vyhledávací oddělení. Po Sbazar.cz, kam denně přibude na 13 tisíc inzerátů, brousí tři detektivové-analytici. „Inzeráty s podezřele nízkými cenami sami prověřujeme a zjišťujeme, jak se prodejce zachová. Máme-li důvodné podezření, jeho účet na Seznam.cz zrušíme a všechny jeho inzeráty stáhneme,“ dodala Zatloukalová.

Většina menších webových a inzertních serverů ale vlastní lovce podvodníků nemá.

Matka na mateřské jako bílý kůň

Někteří podvodníci se ale po nějakou dobu na internetu dobře maskují. „Mne podvodník na internetovém aukčním portálu obral o tři tisíce korun za monitor k počítači. Nenašli ho.

Podvodníci si totiž seženou bílé koně. „Klidně si dají inzerát, že hledají na domácí práci přes PC maminy na mateřské. Těm pak nakukají, že prostě budou jen jakoby spravovat ten internetový účet, on (podvodník) se bude starat o odesílání, platby a ony z toho budou mít provize,“ varovala ostatní Miroslava M. z Heřmanova Městce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám