Hlavní obsah

Rodičovský příspěvek přišel mnohým lidem až poslední možný den

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada lidí, kteří dosud dostávali rodičovský příspěvek vždy v polovině měsíce, si na něj v únoru musela počkat až do posledního dne v měsíci. Tedy do nejzazšího termínu, dokdy musí být sociální dávka ze zákona vyplacena.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Například Kristina N. z Trutnovska několik dní komunikovala s úřadem práce a ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV).

„Úřednice mi tvrdily, že příspěvek zdržuje pošta, ale i tu jsem obvolala a nikde nebyl. Když dorazil, zjistila jsem, že je na něm datum 27. 2. 2013, což je datum vystavení. O den později jsem rodičovský příspěvek konečně dostala,“ postěžovala si Právu žena s tím, že jí opožděný příchod peněz způsobil nemalé potíže.

Stejně jako tisícům dalších rodičů malých dětí, kteří v pevně stanovených termínech potřebovali hradit složenky za bydlení, energie, splácet půjčky.

„Mám tříměsíčního syna a nevím, co mám dělat,“ zoufala si další z maminek, Nikola H. z Českých Budějovic.

„Jsem samoživitelka se dvěma dětmi a marně čekám na penízky,“ přidala se další žena z Prahy, která také dostala dávku od státu se značným zpožděním.

Müllerová: dávky budou chodit v běžných termínech

MPSV dlouho celý problém bagatelizovalo, nakonec ale přiznalo, že jako obvykle nedostalo dávky zhruba třicet tisíc lidí.

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) už také předminulý týden nařídila, že úřady práce musí stanovit jasně termíny, v nichž budou lidem sociální dávky vypláceny.

Podle Müllerové by příjemci měli peníze od státu napříště dostávat „standardně a v termínech, jak jsou zvyklí“. Za část potíží mohou podle ní změny v podporách pěstounů. Ministryně ale také řekla, že systém má technické chyby a po loňské změně organizace úřadů práce jsou úředníci přetíženi.

Mnoho lidí si na zpoždění výplat dávek stěžovalo už i v lednu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám