Hlavní obsah

Pražská burza letos mírně posílí, shodují se analytici

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Index pražské burzy PX v loňském roce přes zpomalování ekonomiky a pokračující dluhovou krizi v Evropě vykázal zejména díky zhodnocování akcií Erste Bank relativně slušný růst (o 14 procent), objem zobchodovaných obchodů však propadl o třetinu na 250 miliard korun. Jaký bude z pohledu akcií rok letošní? Podle analytiků sice akcie v Praze v součtu porostou, bude to ale jen v řádu jednotek procent.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Světové akciové indexy nyní ovlivňuje měnové uvolňování významných centrálních bank po světě a také po delší době přítoky finančních prostředků do akciových indexů. Oba tyto faktory pomáhají akciím v cizině stoupat na nová maxima.

„Z globálního pohledu stále preferujeme především vyspělé akciové trhy a nově firmy s vysokými úvěrovými ratingy a udržitelným dividendovým výnosem nad 2 %, které mohou představovat alternativu k vládním dluhopisům,“ sdělil Právu makléř Fio banky David Brzek.

Za zajímavou alternativu na pražské burze označil například akcie Komerční banky. „Věříme, že blížící se rozhodný den pro výplatu dividendy z loňského zisku – ten bývá obvykle v průběhu dubna – opět přiláká investory ke koupi,“ poznamenal makléř.

Výkyvy cen budou častější 

Analytik České spořitelny Martin Krajhanzl očekává růst indexu pražské burzy v jednotkách procent.

„Co se týká jednotlivých sektorů, růst finančních titulů je z velké části vyčerpán a předpokládám, že v roce 2013 nebudou mít již tak dominantní postavení. Pravděpodobně nás letos čeká volatilní obchodování, které bude možné využít spíše k aktivnějšímu obchodování,“ očekává analytik.

Z pohledu jednotlivých emisí budou cenu akcií společnosti ČEZ a Telefónika podle něj ovlivňovat složité podmínky na energetickém a telekomunikačním trhu. Těžařská firma NWR zase trpí nízkými cenami uhlí, lze spekulovat na jejich oživení ve druhé polovině roku a na osud projektu polského dolu Debiensko.

„Pomyslným vítězem tak může být některá z menších emisí, kde je však třeba počítat i s vyšší rizikovostí investice. Akcie CME může ovlivňovat další aktivita Time Warner v oblasti navyšování majetkového podílu; u AAA Auto jsme svědky výrazně zlepšeného hospodaření, prodej podílu zakladatele sítě autobazarů Anthonyho Dennyho může odkrýt zajímavější valuaci celé firmy,“ uvedl pro Právo Krajhanzl.

Aktuální prognóza Mezinárodního měnového fondu předpokládá mírné zlepšení růstu světové ekonomiky na 3,5 % z loňských 3,2 % (prognóza upravena z říjnového odhadu +3,6 %).

Eurozóna podle MMF zůstane i nadále v recesi a čeká ji hospodářský pokles o 0,2 %. Například Německo má však mírně růst o 0,6 %, USA jsou předpovídána kladná 2 %. „Vypadá to tedy, že to nejhorší by mohlo být za námi a mohlo by nastat pozvolné oživování,“ věří Brzek.

Pro rok 2013 bych investorům doporučil posílit váhu investic v USA proti Evropě nebo využít potenciálu Číny a Brazílie.
David Brzek, Fio banka

Obecně by pro rok 2013 investorům doporučil posílit váhu investic v USA proti Evropě nebo využít potenciálu Číny a Brazílie. Na těchto trzích je přitom bezpečnější investovat prostřednictvím indexových akcií než do individuálních titulů.

„Amerika má sice své nezpochybnitelné problémy, přesto je zde však situace lepší než v Evropě, kde bude znát i v tomto roce pokračující vliv dluhové krize. Nadále zde bude vládnout recese se světlou výjimkou v případě Německa, které bych zcela nezavrhoval,“ předpovídá Brzek. Indexy v USA podle něj dosáhnou na nová historická maxima.

„S aktuálním růstem na trzích je vhodnější pro výraznější vstup do trhu vyčkat na korekční pohyb,“ dodal analytik.

Zlato a stříbro se zřejmě zhodnotí 

A na co by se měli soustředit například investoři do světových měn? Podle výhledu investiční banky Saxo Bank by v roce 2013 měl posilovat americký dolar, analytici naopak varují před eurem a australským dolarem. Na konci roku by mělo euro stát pouze 1,12 amerického dolaru (nyní kolem 1,35), uvedla Saxo Bank.

Podle komoditního stratéga banky Oleho Hansena se letos bude dařit zlatu a stříbru. K růstu jejich cen by měly nahrávat světové centrální banky, které se budou snažit podhodnotit vlastní měny. „Stříbru by zároveň mohlo pomoci oživení ekonomiky a tím i průmyslu. Ke zlatu se zase budou upínat centrální banky z rozvíjejících se trhů,“ doplnil Hansen.

Cena zlata se v pondělí na trzích pohybovala kolem 1 665 dolarů za trojskou unci (31,1 gramu). Hansen počítá s tím, že cena zlata by letos mohla vystoupat až na 2 075 USD, průměrná cena by měla být 1 840 USD a minimální letošní hranice 1 525 USD za unci.

V případě stříbra, jehož cena včera dosahovala 31,6 dolaru za unci, Hansen předpokládá pro letošek průměrnou cenu 34 USD za unci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám