Hlavní obsah

Fixace cen elektřiny se nemusí zájemcům vyplatit

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velcí dodavatelé elektřiny, jako ČEZ nebo Pražská energetika, obesílají své klienty s nabídkou fixace ceny silové elektřiny na příští dva roky. Mnoho lidí si může myslet, že při stále stoupajících nákladech na energie je tato nabídka velmi výhodná.

Foto: Profimedia.cz

Fixace cen elektřiny se nemusí domácnostem vyplatit.

Článek

Podle odborníků tomu tak ale být nemusí a jde o snahu dodavatelů uvázat si zákazníky smluvně na další dva roky a zamezit jim přechodu ke konkurenci. Je důležité vědět, že fixace se týká pouze ceny silové elektřiny, která představuje asi třetinu celkové ceny proudu.

Na ostatní položky, tedy regulovanou cenu elektřiny, pravidelnou měsíční platbu, poplatky za podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, systémové služby a činnost operátora trhu s elektřinou, se fixace nevztahuje.

Čeká se zdražování

Velmi pravděpodobné je, že hlavně podpora výroby z elektřiny z obnovitelných zdrojů pro domácnosti příští rok podraží až o stokoruny za každou spotřebovanou megawatthodinu a že podraží i další regulované platby, a tak i při fixaci cen silové elektřiny celková cena od ledna vzroste, a to asi o dvě až čtyři procenta. Podstatné ale je, že si nyní zafixujete cenu silové elektřiny, ale její vývoj může být takový, že dodavatelé nakonec u běžných programů, kde nebude cena fixována, budou cenu zlevňovat. Potom byste při fixaci ceny prodělali.

„Během následujícího roku až roku a půl nás dle mého názoru nečeká růst cen silové elektřiny,“ řekl Právu analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Momentálně podle něho stojíme před obdobím, kdy ceny zůstanou nízké. „Ceny uhlí a emisních povolenek nerostou, poptávka jak v evropské, tak globální ekonomice se potýká s klesajícím tempem růstu víc, než se čekalo. To asi delší čas vydrží,“ dodal analytik.

Ceny na burze klesaly více

Dodavatelé uvádějí, že fixovaná cena silové elektřiny je o pět procent nižší než ta podle současných ceníků. Mnoho odborníků ale upozorňuje na to, že cena elektřiny na burze je v současnosti proti letošním maximům výrazně nižší a dodavatelé by mohli zlevnit více. Každý obchodník má ale jiný způsob nákupu elektřiny.

„Záleží na tom, jak ten který obchodník elektřinu nakupuje. ČEZ typicky nakupuje rovnoměrně během celého roku a pak cenu zprůměruje, jiní obchodníci mohou nakupovat jiným způsobem,“ uvedl Hatlapatka.

Vhodné jen pro konzervativní

Fixace cen je vhodná hlavně pro ty, kteří chtějí mít dopředu alespoň částečnou jistotu o tom, kolik budou platit, a nechtějí se zabývat změnami dodavatele. Méně konzervativní zákazníci mohou pečlivým prozkoumáním ceníků nebo změnou dodavatele pravděpodobně ušetřit více.

Změnit dodavatele přitom zákazník může kdykoli, u dosavadního musí zůstat pouze do doby, než mu vyprší smlouva, nebo do okamžiku, kdy dodavatel změní ceny a zákazník s touto změnou nesouhlasí. Změna dodavatele není složitá a je bezplatná.

„Fixace je jistota, ale závazek na delší čas. Každý by měl posoudit sám, zda se mu vyplatí jistota ceny ve srovnání s tím, že se uvázal na delší časový úsek,“ uvedl Hatlapatka. O tom, zda fixace byla nebo nebyla výhodná, se ale podle něho s konečnou platností dozvíme až zpětně.

Spotřebitelé mají možnost srovnat si ceny elektřiny a ceny plynu online na internetu. Přechod k výhodnějšímu dodavateli zabere jen pár minut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám