Hlavní obsah

Krachující cestovní kanceláře ničí Čechům léto

Právo, Jindřich Ginter

Letošní léto se tisícům Čechů nevydařilo. Postihl je bankrot některé z už sedmi cestovních kanceláří. Buď neodjeli, či se museli předčasně vrátit, nebo jim dokonce zadržovali zavazadla.

Foto: Reuters

Pasažéři zkrachovalých cestovek často uvíznou v zahraničí, nebo naopak vydají peníze a nikam neodletí.

Článek

Jedno je spojuje – musejí do půl roku požádat pojišťovnu o náhradu ztracených zaplacených peněz a modlit se, zda je vůbec dostanou, tedy zda byla CK dostatečně pojištěná.

Živnostenské úřady, spadající pod ministerstvo průmyslu a obchodu a ministerstvo pro místní rozvoj, mají nad cestovkami důsledně bdít, a případně jim odebírat koncese ještě dříve, než chřadnoucí CK odveze lidi do ciziny a padne. Jenže se tak mnohdy neděje, a to kvůli provozní slepotě úředníků a částečně kvůli tomu, že zákon je děravý.

V cestovkách mohou figurovat stále ti samí lidé, kteří už mají za sebou nevyřešené bankroty jiných CK, jinými slovy podnikají dál, byť za nimi zůstaly horentní dluhy.

V pátek padla CK Pradok, jednatel se na rozdíl od většiny předchozích bankrotářů alespoň omluvil. Češi už ale podnikatelům v cestovním ruchu nevěří.

„A za měsíc se bude jmenovat Ne-Pradok a bude podvádět vesele dál,“ komentoval to na Novinkách.cz čtenář Vlastimil Vláčil z Prostějova v narážce na to, že například letos zkrachovalá Dolce Vita byla převlečenou, již dříve zbankrotovanou Sunny Days.

Šéfka padlé CK šestinásobnou vedoucí

A jak se to dělá? Už během začínající insolvence jedné CK si otevřeně založíte jinou, jako je tomu například u loni padlé I. Parkam Holidays a nyní provozované RS Tour. Anebo si vyberete přátele za jednatele a firmu si přímo kontrolujete a řídíte z pozice odpovědného vedoucího, byť s minulostí bankrotáře.

„Například Šárka Holakovská, bývalá ředitelka CK Sunny Days, nacházející se od loňského května v konkurzu, je odpovědným zástupcem v šesti společnostech, které mají v předmětu podnikání provozování CK či cestovní agentury,“ upozornil specializovaný portál Krachy cestovek.cz

Jednou z firem, v nichž působí paní Holakovská jako odpovědná zástupkyně, je například Unitravel Group, člen obou asociací cestovních kanceláří.

„Čtvrtou je Maris Travel, kterou vlastní sama Holakovská společně s firmou z cestovního ruchu z Tuniska. Od vzniku v roce 2006 podle obchodního rejstříku ani jednou nesplnila zákonnou povinnost zveřejnit hospodářské výsledky,“ připomínají Krachy cestovek.cz.

Podobné je to s majitelkou nedávno proslavené Majestic Travel Zuzanou Pálovou z Boskovic, která poslala lidi do Chorvatska bez platného pojištění a ještě dlužila za autobus, takže lidé byli jako rukojmí, protože jim zabavili kufry.

Na Pálovou bylo podáno několik trestních oznámení. Ministerstvo pro místní rozvoj uvedlo 12. července, že posílá živnostenskému úřadu v Boskovicích „návrh na okamžité zrušení živnostenského oprávnění“. Úřad ale dosud žádné rozhodnutí nevydal.

„Věc je ve správním řízení, může se to táhnout dlouho, protože společnost se proti rozhodnutím může odvolávat, jsou tam různé lhůty. Konec je zatím v nedohlednu, nedokážu říci, jestli to potrvá týdny nebo třeba měsíce,“ uvedl pro Blanenský deník Josef Kratochvíl z boskovického živnostenského úřadu.

Za rámeček si podnikatelka přitom nedá smlouvu o zájezdu s Active – střediskem volného času ze Žďáru nad Sázavou, na který mělo letos 30. června odjet 55 lidí. Těsně před odjezdem jim Pálová sdělila, že se zájezd ruší. Ujišťovala je, že její „cestovka“ je řádně pojištěná. Do pojišťovny se ale ve skutečnosti vydala jednat o smlouvě až v březnu letošního roku. Navíc pak stejně neuhradila domluvené pojistné, takže pojistka nikdy nevstoupila v platnost.

Podle informací z Insolvenčního rejstříku přišli lidé ze Žďáru dohromady o čtvrt miliónu korun. Už loni v září měla odjet do chorvatského letoviska Podaca skupina seniorů z Prahy. Jim Pálová oznámila zrušení zájezdu dva dny předem. Dodnes jim dluží zhruba 300 tisíc korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám