Hlavní obsah

Klienti padlé CK dostali zpět peníze, další se ale řeší

Právo, Jindřich Ginter

Evropská cestovní pojišťovna v pátek 20. července oznámila, že poslala peníze všem 121 klientům zkrachovalé cestovní kanceláře Asteri Tour. „Mají své peníze již měsíc po soudním potvrzení úpadku a tři měsíce po ukončení činnosti CK.,” potvrdil Vlastimil Divoký z této pojišťovny. Další případy se ale zdlouhavě řeší.

Foto: ATB/Toni Goméz

Ilustrační foto

Článek

Liberecká cestovní kancelář Asteri Tour oznámila pojistnou událost – krach 17. 4. 2012, liberecký soud následně 19. 6. 2012 vyhlásil úpadek cestovní kanceláře. Asteri se zaměřovala na zájezdy do Řecka.

Tento případ se nakonec pro lidi vyřešil standardně. Ale dalších několik skončí u soudu. Jedná se například o loni padlou I. CK Parkam Holidays, kdy lidé od pojišťovny nedostali všechny své peníze zpět.

Justice zřejmě bude řešit i nedávnou kauzu Majestic Travel, která neměla uhrazené pojištění, a byla podána trestní oznámení.

Další krach se rovněž řeší. Třeba CK Redgreentours je už v úpadku, „Cestovní kancelář Redgreentours, která zkrachovala letos 4. června, už je podle Městského soudu v Praze v úpadku.

Tento týden insolvenční soud prohlásil na majetek dlužníka konkurz. Stalo se tak v rekordní době za pouhých šest týdnů od oznámení krachu cestovky,“ uvedl specializovaný portál Krachy cestovek.cz.

Redgreentours dluží přes osm miliónů

Redgreentours ve chvíli oznámení svého úpadku vysvětlovala na webových stránkách, že se tak stalo z důvodu druhotné platební neschopnosti, protože se nepodařilo zajistit přepravu klientů, kteří měli 5. června odletět na zájezd do Turecka a na Severní Kypr.

„Důvodem úpadku nebyla druhotná platební neschopnost, pokud této firmě někdo dlužil 250 tisíc korun, ale její naprostá předluženost. Podle insolvenčního návrhu totiž CK dluží svému severokyperskému obchodnímu partnerovi, společnosti AKGÜNLER TURÍZM LTD., za nasmlouvaná letadla a ubytovací kapacity v předchozí turistické sezóně v roce 2011 více než čtvrt miliónu eur,“ dodaly Krachy cestovek.cz.

Věřitelé a klienti, ozvěte se, vyzval soud

Z insolvenčního návrhu, který na sebe Redgreentours podala na začátku června, vyšlo najevo, že závazky firmy - bez započtení dluhů vůči zhruba 300 klientům, kteří neodcestovali na již zaplacenou dovolenou - činí přes osm a půl miliónů korun.

Insolvenční soud vyzval věřitele cestovky, kteří dosud nepřihlásili své pohledávky, aby tak učinili ve lhůtě 30 dnů od vydání rozhodnutí o úpadku. Tato výzva se týká i klientů této CK, kteří kvůli jejímu krachu neodcestovali na zaplacenou dovolenou.

Reklama

Výběr článků

Načítám