Hlavní obsah

Za práci načerno jsou vyšší pokuty, firmy ale mohou snadněji vyklouznout

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostré tažení vlády proti nelegálním zaměstnancům má trhliny. Avizované kontroly sice řadu podnikatelů vyděsily a ti rychle dávají do pořádku papíry. Faktem ale je, že z postihů za nelegální pracovníky lze poměrně snadno vyklouznout.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Po nedávných legislativních změnách nyní prakticky není možné prokázat zaměstnávání načerno. Zatímco dříve musel zaměstnavatel nahlásit nového zaměstnance ještě před jeho fyzickým nástupem do práce, dnes toto pravidlo již neplatí,“ řekla Právu hejtmanka ústeckého kraje Jana Vaňhová.

Praxe je dnes podle ní taková, že pokud kontrola odhalí zaměstnance, který zatím není přihlášen, stačí, když zaměstnavatel prohlásí, že nový pracovník právě nastoupil a firma se zrovna chystá provést jeho registraci.

V Česku nelegálně žije až 400 tisíc cizinců, kteří se snaží získat práci načerno. Postihy za to proto letos výrazně přitvrdily. Pokuta pro jednoho nelegálního zaměstnance se může z dřívějších deseti tisíc vyšplhat až na sto tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) přitom na letošek plánuje až čtyřnásobný nárůst počtu kontrol, jež realizuje na osm set kontrolorů.

Například v Plzeňském a Karlovarském kraji fungují od března dva nové útvary, jež mají na starost sledovat nelegální práci. Vznikly po reorganizaci úřadu práce a nyní spadají pod inspektorát práce. Na 45 úředníků zde má v plánu provést několik tisíc kontrol.

Pokuty i v řádu miliónů

Ministr práce a sociální věcí Jaromír Drábek (TOP 09) potvrzuje, že jeho resort chce nelegální zaměstnávání dále tvrdě postihovat. Stát podle něj od začátku roku potrestal zaměstnavatele a zaměstnance v několika stovkách případů.

„Většina z nich není pravomocně ukončená. Jsou i případy, kdy byly ukládány pokuty v řádu miliónů korun, ale není to zatím hromadně,“ citovala Drábka ČTK.  Jak ministr zdůraznil, postihy, které mohou pro firmu dosáhnout až deseti miliónů korun, musejí mít odstrašující účinek.

Státní úřad inspekce práce navrhl po více než sedmi stech kontrolách už za první třetinu letošního roku osm desítek pokut za bezmála patnáct miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám