Hlavní obsah

Pospíšil chce exekutorům zakázat sepisovat doložky o přímých exekucích

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možnost sepisovat ve smlouvách mezi dlužníky a věřiteli nebo mezi kupujícími a prodávajícími doložku přímé exekuční vykonatelnosti chce exekutorům odebrat ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

„Navrhnu to vládě v nejbližších dnech v rámci projednávání novely exekučního řádu. Legislativní rada vlády se kloní spíše k názoru, aby se exekutorům už dále neumožňovalo tyto doložky sepisovat,“ potvrdil Právu Pospíšil.

Podle něho jde především o kompetenční záležitost v právním prostředí, neboť k „sepisování veřejných listin jsou zde určeni notáři.“

Ti by právě napříště, pokud tento bod v novele exekučního řádu projde Sněmovnou, měli doložky přímé exekuční vymahatelnosti sepisovat. V Parlamentu by novela exekučního řádu mohla být na stole už během podzimu.

Pospíšil se příliš neobává toho, že by notáři tento nový úkon nestíhali.

Velké exekutorské úřady jsou však z tohoto záměru značně rozladěné, neboť podle nich jde hlavně o rychlou službu věřitelům.

Nicméně jde i o slušné peníze pro exekutory, protože těchto doložek se sjednávají ročně desetitisíce a každý zápis přijde i na několik tisíc.

Prezidentka exekutorů se kloní spíše k notářskému sepisování

Ani v tomto ohledu však nejsou exekutoři jednotní. Například sama prezidentka Exekutorské komory Jana Tvrdková před časem vyjádřila pochybnosti, zda je správné, že doložky o přímé exekuci sepisují rovněž exekutoři.

Někteří exekutoři ji zase v zákulisí za tyto výroky obvinili z toho, že je předpojatá a podle nich prý nahrává notářům, i když má reprezentovat exekutory.

Děláme to už 10 let, tak proč ta změna?

„Toto opatření by do budoucna mohlo poškodit věřitele. Paradoxem navrhované změny je to, že nic neřeší. Exekutorské úřady přijdou o pravomoc sepisovat exekutorské zápisy a ty samé zápisy budou dělat notáři. Vůbec nerozumím tomu, proč by k této změně mělo dojít. Exekutoři sepisují exekutorské zápisy od samého počátku své existence v roce 2001,“ reagoval Robert Runták, ředitel Exekutorského úřadu Přerov JUDr. Tomáše Vrány, který provádí na šedesát tisíc exekucí za rok.

Realitky se postavily za exekutory

„Nesouhlasím s odnětím sepisování vykonatelných zápisů exekutorům. V deseti letech své existence projevili vysokou flexibilitu při sepisování těchto listin. Drtivá většina našich členů využívá k sepisování exekutory, nikoliv notáře, neboť mají na tuto agendu daleko větší kapacity,“ uvedl v tiskové zprávě přerovského exekutorského úřadu prezident Asociace realitních kanceláří ČR Jaroslav Novotný.

Doložka o přímé exekuční vymahatelnosti spočívá v tom, že lidé, kteří potřebují například rychle půjčit peníze, se věřitelům smluvně upisují k tomu, že když nebudou platit, může na ně věřitel rovnou poslat exekutora.

Zápis se používá i ve smlouvách, kde jde o to, aby jedna strana druhé za něco zaplatila. A pokud tak neučiní, nemusí se čekat na soudní posuzování oprávněnosti pohledávky, protože díky zápisu o přímé exekuci ve smlouvě je vše, co se týče dluhu a exekuce, jasné jako facka.

Jenom loni sepsali exekutoři podle prezidentky Exekutorské komory Jany Tvrdkové na dvacet pět tisíc zápisů.

Jenom loni sepsali exekutoři podle prezidentky Exekutorské komory Jany Tvrdkové na dvacet pět tisíc zápisů.

„Exekutorský zápis je veřejnou listinou. Obsahuje uznání dluhu ze strany dlužníka a výslovný souhlas s tím, aby v případě, že závazek dle zápisu nebude plněn, mohl být přímo podle zápisu podán návrh na nařízení exekuce,“ vysvětlil už dříve pro Právo Radovan Bajgar z Exekutorského úřadu v Přerově, jednoho z nejvýkonnějších v ČR. Přibližně polovina dlužníků, kteří se k přímé exekutorské vykonatelnosti upíší, situaci nezvládne a exekuce na ně ve zkráceném procesu dopadne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám