Hlavní obsah

Možnost technického bankrotu USA zatím trhy nechává klidnými

Novinky, Jaroslav Brychta, XTB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na čtvrtečním zasedání americké Sněmovny reprezentantů bylo odloženo hlasování o návrhu na navýšení dluhového stropu, který předložil předseda dolní komory Kongresu, republikán John Boehner. Důvodem je neochota části republikánů hlásících se k hnutí Tea Party, kteří považují návrh svého kolegy za příliš měkký.

Článek

Již 2. srpna totiž podle amerického ministra financí Tymothyho Geithnera dojdou zdroje k financování vládních výdajů a Spojené státy čeká technický bankrot. Ten by znamenal, že federální vláda nebude schopna dostát v plné výši svých závazků v podobě platby jistiny a úroků z existujícího dluhu. Něco podobného se přitom dosud stalo pouze dvakrát v historii Spojených států. Poprvé během Americké války za nezávislost koncem 18. století a naposledy v roce 1933, kdy federální vláda odmítla platit jistinu a úroky z dluhu ve zlatě.

Trhy zatím zůstávají klidné

Přestože akciové indexy v uplynulých dnech znovu zamířily do červených čísel, aktuální nálada na trzích má k panice daleko. Podle některých názorů mají Spojené státy čas minimálně ještě do poloviny příštího měsíce, a to díky vyšším než očekávaným daňovým výnosům, které ministerstvu financí zajišťují několikatýdenní finanční polštář proti případnému neschválení navýšení dluhového stropu. Obchodníci ale především věří v konečné navýšení stropu, které může přijít buďto v důsledku vzájemné dohody republikánů a demokratů, nebo bez souhlasu dolní komory Kongresu. Tu může prezident Obama obejít vetováním návrhu Sněmovny reprezentantů, k jehož přehlasování je třeba většiny dvou třetin v Kongresu, kterou republikáni nedisponují. Ještě kontroverznějším řešením je pak Obamovo jednorázové rozhodnutí o navýšení dluhového stropu s odvoláním na 14. dodatek Ústavy Spojených států, podle něhož je závaznost státního dluhu Spojených států nepopiratelná.

Převládající důvěru investorů ve schopnost Spojených států dostát svým závazkům i po 2. srpnu demonstruje ale zejména vývoj na dluhopisovém trhu, kde se zájem o americké státní dluhopisy v minulých dnech dále zvyšoval. Výnosy z desetiletých státních dluhopisů v týdnu klesly až ke 2,93 %, i když ještě v dubnu dosahovaly 3,60 %. Jen mírného růstu z 0,01 % na 0,14 % se dočkal výnos z pokladničních poukázek splatných začátkem srpna, u kterých existuje jisté riziko odložení platby a kterých se podle listu Financial Times začaly některé banky raději zbavovat. Důvěru mají investoři zatím také v americkou měnu, která po oslabení z minulého týdne roste na páru s eurem již třetím dnem v řadě, když se v průběhu odpoledního obchodování jedno euro prodávalo za 1,43 dolaru. Další jednání Sněmovny reprezentantů o navýšení dluhového stropu by se mělo konat v průběhu pátečního odpoledne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám