Hlavní obsah

Zloději už letos obrali motoristy o více než miliardu

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zloději aut, autodílů a věcí z interiérů vozidel jen za letošní půlrok řidičům celkem způsobili škody za více než 1,3 miliardy korun. Vyplývá to z analýzy Práva na základě nejnovějších policejních statistik.

Článek

Najít zpět se policii podařilo jen zlomek z této obří sumy. Ani pojišťovny většinu těchto celkových ztrát lidem nekompenzují, protože havarijní pojistku, která riziko krádeže celého auta, jeho částí nebo věcí z interiéru pokrývá, si neplatí více než 80 procent motoristů.

Od začátku ledna do konce června bylo v ČR ukradeno už bezmála šest tisíc vozidel, objasnit se zatím podařilo 878 případů.

Celková škoda jen za ukradená auta již přesahuje 802 miliónů korun, zajistit se policii podařilo vozidla za jen něco přes osm miliónů korun, zní strohá řeč čísel v policejních výkazech zločinnosti spáchané v ČR během letošního půlroku.

Zpět se vrátily věci z vnitřku aut jen za 363 tisíc

Stále více lidi trápí věci kradené z interiérů aut. V 16 405 případech lidé policii nahlásili vykradení věcí z aut; tyto škody za půl roku přesahují již 380 miliónů korun; zpět zachránit se podařilo majetek za pouhých 363 tisíc korun.

Ve více než pěti tisících šlo o odcizení autodílů; škody jsou bezmála 135 miliónů, zajistit se je podařilo jen za 200 tisíc korun.

Ve více než pěti tisících šlo o odcizení autodílů; škody jsou bezmála 135 miliónů, zajistit se je podařilo jen za 200 tisíc korun.

Lapkové si zjevně dovolenou neberou a naplno činí i v létě. Jen za červen bylo v Česku ukradeno tisíc aut; ve třech tisících případech zloději za pouhý měsíc ukradli věci z vozidla a v další tisícovce šlo o krádeže součástek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám