Hlavní obsah

Dominantní dodavatel plynu ceny měnit nebude

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dominantní dodavatel zemního plynu v České republice RWE Transgas nebude ve druhém čtvrtletí měnit domácnostem ceny. Od dubna do konce června tak budou lidé platit stejně jako v současnosti. Stejné ceny zachová i Pražská plynárenská, E.ON oznámí ceny pro druhé čtvrtletí v úterý.

Foto: Tuomas Marttila, ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Přestože se očekávalo, že kvůli rostoucím cenám ropy by mohl plyn mírně zdražit, domácnostem nakonec pomohla silná koruna.

„Přestože ceny ropy na světových trzích dlouhodobě rostou, díky silné koruně se nám podařilo udržet ceny na úrovni ze začátku tohoto roku,“ sdělil Právu obchodní ředitel RWE Transgas Tomáš Varcop.

Firma naposled zvedla ceny od ledna letošního roku, a to v průměru o 2,3 procenta. „Právě toto mírné zvýšení na počátku roku už zohlednilo trend růstu ropných derivátů na světových trzích. Ceny zemního plynu se vypočítávají z průměrů minulých šesti měsíců, proto překročení magické hranice 100 USD za barel ropy bylo už zahrnuto v cenách platných od ledna,“ dodal.

Ve třetím čtvrtletí už situace tak růžově nevypadá. Kvůli nepokojům v Libyi ceny ropy minulý týden stouply až ke 120 dolarům za barel, v neděli se pohybovaly na úrovni kolem 115 dolarů. Pokud takto vysoké ceny vydrží, plyn zdraží.

„Aktuální rekordní růst cen samozřejmě sledujeme velmi pozorně, a pokud nedojde ke zklidnění situace na trhu s ropou, nelze v příštích kvartálech vyloučit i růst ceny zemního plynu,“ dodal Varcop.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám