Hlavní obsah

Pro fúze a akvizice je Česko nejatraktivnější ve střední a východní Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česko obsadilo 25. pozici v žebříčku atraktivnosti zemí pro fúze a akvizice, což znamená nejvyšší umístění ze zemí střední a východní Evropy. První místo obsadila Kanada. Vyplývá to z žebříčku vypracovaného výzkumným centrem pro fúze a akvizice Cass Business School při City University London ve spolupráci se společností Ernst & Young. Jde o první ročník.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Žebříček porovnává 175 zemí z celého světa a hodnotí regulatorní prostředí, ekonomické faktory, finanční faktory, technologie a sociokulturní aspekty. Každá kategorie se dělí na řadu faktorů, jejichž vyhodnocením se získá skóre, které se pohybuje od jedné do pěti. Jednička označuje trh, který je pro účely fúzí a akvizic nejlépe připravený.

ČR se s průměrným skóre 2,1 umístila za Malajsií a Izraelem. Její průměrné skóre sestává ze značně kolísavých hodnocení. Nejlepší známku (1,3) dostalo Česko v hodnocení sociokulturních aspektů a 1,7 v případě technologií. Avšak hodnocení finančních faktorů 2,8 ČR staví na úroveň Brazílie, Ruska či Panamy. Finanční faktory zohledňují dostupnost financování a náklady podnikání, stav rozvoje kapitálových a finančních trhů a náklady na pracovní sílu.

Dobrá pověst přetrvává

V hodnocení regulatorních faktorů (rovněž 2,8) se ČR rovná Mexiku či Dominikánské republice a zaostává dokonce za Botswanou. Regulatorní faktory v tomto hodnocení poměřují podmínky pro podnikání z hlediska procedurálního, dohledu státu nad soukromým sektorem a daňových a legislativních aspektů pro zahraniční investice.

"Je vidět, že Česko co do pověsti v zahraničí stále těží z tradičních hodnot, ale v posledním dvacetiletí dle názoru zahraničních odborníků nebylo schopno podpořit tento dobrý start nastavením regulatorního rámce, ve kterém se dobře a transparentně podniká. To je možná téma k zamyšlení pro všechny, kteří toto prostředí pomáhají utvářet," uvedla Petra Wendelová z Ernst & Young.

Žebříček aktivity fúzí a akvizic
umístěnízeměhodnota indexu
1.Kanada1,4
2.Velká Británie1,4
3.USA1,5
4.Japonsko1,5
5.Nizozemsko1,5
6.Francie1,5
9.Německo1,6
25.Česko2,1
27.Čína2,2
31.Polsko2,3
32.Maďarsko2,4
33.Slovensko2,4
36.Rusko2,7
Zdroj: CASS MARC M Maturity Index (žebříček transakční aktivity)

Reklama

Výběr článků

Načítám