Hlavní obsah

Pojistit lze i nehodu jaderné elektrárny, ale na to už jedna pojišťovna nestačí

Právo, gin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I jaderné elektrárny se pojišťují proti rizikům katastrof či havárií. Pochopitelně však tak velké břemeno na sebe nebere jedna pojišťovna. Před patnácti lety proto vznikla Kancelář Českého jaderného pojišťovacího poolu, jehož hlavním pojistitelem je u nás stále ještě největší pojišťovna - Česká pojišťovna.

Článek

V současné době se Český jaderný pojišťovací pool podílí na pojištění a zajištění více než 386 jaderných elektráren po celém světě, včetně obou českých, Dukovan a Temelína.

„Pravidelné inspekce obou našich jaderných elektráren prováděné mezinárodními týmy inženýrů jsou určené zejména k posouzení rizik pro potřeby pojištění, na kterém se nyní podílí deset největších pojistitelů v zemi. Doporučení specialistů jsou provozovateli elektráren využívána zejména ke snižování rizikovosti provozu těchto jaderných zařízení,“ uvedl Petr Záruba z Českého jaderného pojišťovacího poolu.

Pool poskytuje jaderným zařízením v první řadě pojištění zákonné odpovědnosti za jaderné škody vzniklé třetím stranám z provozu jaderného zařízení nebo z přepravy jaderného materiálu.

Nabízí také další dobrovolná odpovědnostní pojištění, například dodavatelům zařízení a služeb pro jaderný průmysl nebo majetková pojištění jaderných zařízení, včetně pojištění technických rizik či zásilek jaderného materiálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám