Hlavní obsah

Lidé začali více využívat úvěrové kalkulačky, opatrněji počítají své dluhy

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Narůstající zadluženost domácností a počet exekucí vedou k tomu, že mnozí lidé začínají více a pečlivěji počítat, když si chtějí nebo potřebují půjčit peníze. Ukazuje to zvýšený zájem lidí o tzv. dluhové nebo úvěrové kalkulačky, kterých na internetu přibývá.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Dluhové kalkulačky zažívají rozmach, neboť pomáhají předejít případným problémům,“ tvrdí Patrik Nacher ze specializovaného serveru bankovnipoplatky.com. „Stále více lidí si uvědomuje riziko dluhové pasti,“ tvrdí Martin Kovář z Poštovní spořitelny.

Úvěrové či hypotéční kalkulačky na internetu člověku rychle a snadno ukáží, že když si půjčují tolik a tolik, tak kolik jsou měsíční splátky, kolik budou celkové náklady a zda na to vlastně má.

Lidé si tak mohou snadněji spočítat, zda se pouštět do rizika, neboť každý, kdo se zadlužuje, ať už formou půjčky, úvěru nebo hypotéky, by měl mít v hotovosti nebo v jiné formě, která má rychlou likviditu, takovou rezervu na splátky, aby je byl schopen splácet alespoň půl roku v případě, že přijde o práci.

Úvěrovou kalkulačku má na svých stránkách téměř každá banka. Kromě toho jsou stránky, vyloženě specializované na tuto věc.

Například „koeficient rozumného zadlužení,“ si může každý spočítat na stránkách rozumnezadluzeni.cz. Během půl roku si tuto kalkulačku podle Poštovní spořitelny, který ji vyvinula, vyzkoušelo osm tisíc lidí. Zhruba čtvrtinu z nich výsledný koeficient včas upozornil na případné problémy. Úvěrové a hypotéční kalkulačky najdete také na portálu sfinance.cz

Nákupy na splátky lidé zvládají, nejhorší je to stále u půjček

Zatímco v průběhu roku 2009 zaznamenal Home Credit růst podílu špatných úvěrů zhruba o čtvrtinu, od začátku letošního roku je situace stabilní. Nejvíce úvěrů 90 dnů po splatnosti zůstává u hotovostních půjček a revolvingových karet, naopak nejlépe lidé splácejí na kreditních kartách a nákupy na splátky.

„Srovnáme-li říjen 2009 a červen 2010, vidíme jak u hotovostních půjček tak u nákupů zboží na splátky pokles o více než dvě procenta,“ uvedl Lukáš Civín, ředitel kreditních rizik Home Creditu. Podíl nesplácených úvěrů uzavřených u obchodníků se tak znovu dostal na úroveň června 2008. Vývoj nesplácení je stabilní i u kreditních karet, od začátku roku stagnuje.

„K dobrým výsledkům přispělo i zpřísnění podmínek pro poskytnutí úvěru, půjčku tak schvalujeme bonitnějším klientům s předpokladem bezproblémového splácení,“ dodal generální ředitel Home Creditu Erich Čomor.

Z úvěrových registrů vyplývá,že největší podíl dlouhodobě nesplacených závazků mají lidé do 24 let. Nejméně rizikovou skupinou jsou naproti tomu třicátníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám