Hlavní obsah

Další úspěšný týden pro korunu

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká měna v minulých dnech opět dokázala, že ve střední Evropě v poslední době nemá konkurenci. Její růst se totiž ani po sedmi týdnech nezastavuje a naopak ještě zrychluje, když jen na páru s eurem od začátku týdne dokázala zpevnit o 1,3 %, zatímco k dolaru posilovala dokonce o 2,1 %. V pátek odpoledne se tak prodávala za 24,80 Kč za euro a 19,07 Kč za dolar.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Důvodů k růstu má koruna hned několik. Tím hlavním je ale globální změna nálady na finančních trzích. Zatímco v prvním pololetí trhy svazovaly obavy z možnosti státních bankrotů a světové akciové indexy byly pod silný prodejním tlakem, s příchodem prázdnin na trzích začala alespoň dočasně převládat o něco uvolněnější atmosféra.

K tomu přispěl nejen fakt, že například zobchodované objemy na akciových trzích jsou nyní až o třetinu nižší než v předchozích měsících, ale také skutečnost, že například z Evropy poslední dobou přicházejí velmi dobrá ekonomická data, která vedou obchodníky k přesvědčení, že se Evropa se svými problémy dokáže vypořádat.

Zmírnění obav na trzích následně vede k vyhledávání rizikovějších a výnosnějších investic, což zvyšuje zájem o celý středoevropský region, který byl v minulých měsících házen do jednoho pytle s ostatními rozvíjejícími se trhy.

Pomáhá i Maďarsko

Svou roli na zvýšené poptávce po středoevropských měnách sehrává také částečná stabilizace situace v Maďarsku. To se dostalo do hledáčku investorů v polovině července, kdy se nedohodlo s Mezinárodním měnovým fondem na podmínkách poskytnutí dalšího úvěru. Jak ale ukázal tento týden, trhy tato roztržka zatím z míry nevyvedla.

Po prudkém oslabení totiž začíná maďarský forint znovu zpevňovat a zájem roste také o maďarské dluhopisy, když jen ve čtvrtek Maďarsko bez větších komplikací prodalo dluhopisy v objemu 58 mld. forintů. Skutečnost, že situace středoevropského enfant terrible investory dosud neznepokojuje, následně velmi pomáhá i měnám ostatních středoevropských zemí, jakými jsou polský zlotý a právě česká koruna.

Pomáhají i domácí data

Vedle zahraničních vlivů koruně k růstu pomáhají i domácí faktory. Průmyslová produkce i maloobchodní prodeje pokračují v růstu a aktuální situace v Evropě je příslibem jejich růstu i do dalších měsíců. To potvrzují i předstihové ukazatele, jakými jsou indexy spotřebitelské a podnikové důvěry. Například index podnikové důvěry, který reflektuje aktuální situaci a očekávání firem, je nyní na nejvyšších hodnotách od září 2008.

Přestože mohou nově příchozí ekonomická data nabízet pozitivní zprávy i do dalších měsíců, česká ekonomika zatím vyhráno rozhodně nemá. Nejčerstvější data z USA totiž naznačují, že Spojené státy začínají znovu zpomalovat, což již připustil také šéf americké centrální banky Ben Bernanke, který označil výhled pro americkou ekonomiku jako mimořádně nejistý.

Vzhledem k tomu, že je oživení v Evropě taženo zejména americkou poptávkou a slabým eurem, ani tento záblesk evropské prosperity by v případě dalšího zpomalování USA nemusel mít dlouhého trvání. To by nesignalizovalo nic pozitivního pro českou ekonomiku a v konečném důsledku také pro českou měnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám